Krucho – drożdżowe rogaliki z dżemem

Szpileczki i babeczki

Uwielbiam rogaliki, na moim blogu znajdziecie dość sporo przepisów na te wypieki. Małe, słodkie, pięknie prezentujące się na stole to coś co uwielbiają i mali i duzi. Krucho- drożdżowe rogaliki wychodzą chrupiące, a zarazem miękkie w środku. Dodatek dżemu podkręca smak ciasta. Wystarczy lekko oprószyć cukrem pudrem i zajdać. W tym przepisie użyłam dżemu jabłkowego, ale możemy nadziać rogaliki ulubionym dżemem lub konfiturą. Polecam zrobić od razu podwójnie, gdyż znikają jeszcze ciepłe 😉

SKŁADNIKI;

  • 1/2 kg mąki,
  • pół szklanki cukru,
  • 2 jajka,
  • 1 kostka masła roztopionego,
  • 5 czubatych łyżek kwaśnej śmietany,
  • 20 g drożdży,
  • ulubiony dżem (u mnie jabłkowy).

SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML

WYKONANIE;

Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Drożdże kruszamy do miski. Dodajemy śmietanę i cukier, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10-15 minut w ciepłe miejsce.

Następnie dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy ciasto.

Ciasto dzielimy na 4 równe części następnie wałkujemy w koło i dzielimy na 6 trójkątów. Na każdy wykładamy łyżeczkę dżemu, zwijamy ruloniki i zwijamy w rogalik.

Blaszkę piekarnikową smarujemy masłem i posypujemy mąką, układamy rogaliki. Pieczemy 30-35 minut w 185 stopniach.

Upieczone rogaliki posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

3 komentarze

Urocznica 3 marca 2021 - 12:37

Wyglądają super i muszą być smakowite. Tata mojej koleżanki robił podobne rogaliki, przynosiła ich wielki pojemnik na uczelnię i częstowała koleżanki-studentki. Zajadałyśmy się nimi w przerwach. 😉

Odpowiedz
Szpileczki i babeczki 3 marca 2021 - 20:56

To super tata 😉

Odpowiedz
Kamila 17 maja 2021 - 22:09

Robiłam już kilka razy. Są przepyszne. Moje dzieci je uwielbiają.

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies