Sałatka z buraczków, cukinii i papryki na zimę to świetny dodatek do obiadu.
Takie buraczki na zimę przygotowuje się bardzo szybko, a efekt jest bardzo smakowity.
Polecam przygotowanie kilku słoików takiej sałatki, idealnie odnajdzie się do zimowego obiadu.
Polecam również inne moje przepisy na buraczki BURAKI Z CUKINIĄ NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW, BURACZKI Z MARCHEWKĄ I CEBULĄ NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW lub BURACZKI NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW
SKŁADNIKI:
- 3 kg buraków,
- 3 czerwone papryki,
- 1 kg cukinii,
- 3 cebule,
- 3/4 szklanki cukru,
- pół szklanki octu,
- 1 łyżka soli.
WYKONANIE:
Buraczki gotujemy do miękkości. Następnie obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cukinię również obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. jak mamy dużą cukinię to pozbywamy się również gniazda nasiennego.
Paprykę i obraną cebulę kroimy w małą kostkę.
Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą.
Następnie dodajemy sól, cukier oraz ocet. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Najlepiej jest spróbować sałatkę i ewentualnie doprawić do smaku wedle uznania.
Sałatkę odkładamy na 2 godziny. Następnie przedkładamy do słoików i dokładnie zakręcamy.
Przygotowane buraczki pasteryzujemy. Do garnka wkładamy ściereczkę i ustawiamy słoiki tak aby nie stykały się ze sobą. Wlewamy wodę do 3/4 wysokości słoików. Ustawiamy średni ogień i doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień na najmniejszy i pasteryzujemy 30 minut. Gorące słoiki ostrożnie wyjmujemy i odwracamy do góry dnem. Pozostawiamy tak do całkowitego wystudzenia.
Następnie wstawiamy słoiki do piwnicy lub spiżarni. Miejsce przechowywania słoików powinno być chłodne i zaciemnione.
Możemy również pasteryzować w piekarniku. Słoiki ustawiamy na środkowej półce piekarnika. Ustawiamy temperaturę 110 stopni i od momentu nagrzania się piekarnika do podanej temperatury. pasteryzujemy 30 minut.