Buraki z cukinią na zimę do słoików

Szpileczki i babeczki

Buraki z cukinią na zimę do słoików

2 kg buraków,

1 kg cukini (już obranej),

pół szklanki cukru,

pół szklanki octu,

1 łyżka soli.

Buraki dokładnie myjemy i wrzucamy do garnka.Wlewamy wodę tyle aby zakryć buraki.

Gotujemy do miękkości. Jeżeli buraki mamy małe możemy już po 30 minutach sprawdzać czy są miękkie.

Odcedzamy i studzimy. Następnie obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach.

Obraną cukinię trzemy na tarce o dużych oczkach.

Do buraków dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.

Przekładamy do litrowych słoików.

Pasteryzujemy 20 minut od momentu zagotowania się wody.

Przechowujemy w zimnym miejscu.

Smacznego 😉

 

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

1 komentarz

Słodko Słodka 14 października 2020 - 10:26

Bardzo smaczne połączenie, tak jeszcze nie robiłam 🙂

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies