Barszcz biały z kaszą, chrzanem i jajkiem sadzonym
3 skrzydełka,
1 marchewka,
1 pietruszka,
kawałek selera,
1 cebula,
2 liście laurowe,
3 ziela angielskie,
3/4 szklanki kaszy jęczmniennej średniej,
400 ml zakwasu pszennego na barszcz,
3 łyżeczki czubate chrzanu,
sól i pieprz do smaku,
szczypta kurkumy,
majeranek do smaku,
kiełbaska,
jajka.
Do garnka z wodą (około 4 litry) wrzucamy skrzydełka. Gotujemy około 20 minut.
Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do garnka wraz z zielem angielskiem i liściem laurowym. Gotujemy do miękkości.
Następnie wsypujemy kaszę. Gotujemy 10 minut.
Wlewamy zakwas na barszcz i dodajemy chrzan i przyprawy. Chwilkę gotujemy.
Dodajemy śmietanę, mieszamy.
Kiełbaskę podsmażamy.
Jajka smażymy według własnego uznania.
Zupę podajemy z kiebłaską i jajkiem.
Smacznego 😉
1 komentarz
431541 504773Interesting, but not ideal. Are you going to write far more? 932685