Drożdżowe bułki z dżemem brzoskwiniowym i cynamonem

Szpileczki i babeczki


Drożdżowe bułki z dżemem brzoskwiniowym i cynamonem
500 g mąki pszennej,
25 g świeżych drożdży,
340 ml mleka,
50 g cukru ,
40 g roztopionego masła,
100 g masła,
3 łyżki cukru,
2 łyżki cynamonu.

Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i cukrem, odstawiamy do momentu aż drożdze zaczną pracować.

Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.


Odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi objętość.


Z ciasta odrywamy kawałeczki wielkości mandarynki, robimy placek, wykładamy dżem i zlepiamy, formując kulkę.


Wykładamy na natłuszczoną blaszkę piekarnikową.


Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier i cynamon.


Polewamy bułeczki. Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach.


Upieczone studzimy.


Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies