Drożdżowe bułki z dżemem brzoskwiniowym i cynamonem
500 g mąki pszennej,
25 g świeżych drożdży,
340 ml mleka,
50 g cukru ,
40 g roztopionego masła,
100 g masła,
3 łyżki cukru,
2 łyżki cynamonu.
Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i cukrem, odstawiamy do momentu aż drożdze zaczną pracować.
Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
Odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi objętość.
Z ciasta odrywamy kawałeczki wielkości mandarynki, robimy placek, wykładamy dżem i zlepiamy, formując kulkę.
Wykładamy na natłuszczoną blaszkę piekarnikową.
Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier i cynamon.
Polewamy bułeczki. Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach.
Upieczone studzimy.
Smacznego 😉