Wafle kakaowe z mlekiem w proszku

Szpileczki i babeczki

Wafle z mlekiem w proszku to pyszny deser dla małych i dużych, który można szykować na każdą okazję. Przepis jest bardzo prosty i nieskomplikowany, a wafelki o smaku kakaowym wyglądają i pachną znakomicie.

Polecam przygotowanie takich wafelków.

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie suchych wafli (5 sztuk u mnie bezglutenowe),
  • 150 g cukru drobnego,
  • 200 g masła,
  • 2 szklanki mleka w proszku,
  • 3 płaskie łyżki kakao,
  • pół szklanki mleka.

SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML

WYKONANIE:

Do rondla wlewamy mleko, wsypujemy cukier, mleko w proszku, kakao i wrzucamy masło. Możemy pokroić w kostkę, wtedy szybciej się rozpuści.

Całość podgrzewamy do momentu aż wszystko się ładnie rozpuści i połączy. Przygotowaną masę odstawiamy do przestudzenia,

Masa powinna być ciepła ale nie gorąca.

Do przygotowanej masy dodajemy stopniowo mleko w proszku i mieszamy, aż wszystko się ładnie połączy.

Przygotowaną masą przekładamy wafle. Mniej więcej wychodzi 5-6 łyżek na jeden wafel. Ja użyłam wafli bezglutenowych, ale oczywiście możemy przygotować ze zwykłymi waflami.

Wafle najlepiej przygotowywać na papierze do pieczenia, masa może delikatnie wypłynąć. Wafle najlepiej jest czymś obciążyć np ciężką deską.

Wafle odkładamy na minimum 2 godziny, najlepiej do lodówki.

Smacznego 😉

ZAPRASZAM DO OBEJRZENIA FILMIKU Z PRZYGOTOWAŃ WAFLI 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies