Loading...

Babka marmurkowa

Babka marmurkowa jest bardzo szybka w wykonaniu i przede wszystkim ładnie prezentuję się po przekrojeniu. Polecam wypróbowanie przepisu 😉

SKŁADNIKI;
 
 
5 jajek,
1,5 szklanki cukru,
2,5 szklanki mąki pszennej,
1 szklanka oleju,
1 szklanka wody gazowanej,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
3 łyżki kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
cukier puder do posypania.
 
 
 
WYKONANIE;
 
 
Białka oddzielamy od żółtek.Białka ubijamy na szybkich obrotach na sztywną pianę. Następnie dalej ubijając dodajemy stopniowo cukier.
Na koniec dodajemy po jednym żółtku i zmniejszamy obtoty na najmniejsze.
Miksując na mniejszych obrotach miksera dodajemy 2,5 szklanki mąki i proszek do pieczenia. Dalej ubijając dodajemy olej i wodę.
 
Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 3 łyżki mąki,a do drugiej kakao. Foremkę 30×11 wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto wykładamy łyżką na przemian jasne, ciemne.
Pieczemy 60 minut w 180 stopniach góra dół, do suchego patyczka.
 
Upieczone posypujemy cukrem pudrem. 
Smacznego 😉
A to wykonanie Pani Krystyny Nowackiej. Pani wykorzystała foremkę do babki i ciasto również wyszło pieknie 😉

4 komentarze do “Babka marmurkowa”

  1. Lena says: 24 stycznia 2020 at 19:39

    pięknie wyszła 🙂

    1. Szpileczkiibabeczki.blogspot.com says: 27 stycznia 2020 at 19:00

      😉

  2. zafascynowane says: 31 stycznia 2020 at 16:01

    fajny przepis, uwielbiam takie ciasta 🙂

    1. Szpileczkiibabeczki.blogspot.com says: 7 lutego 2020 at 18:29

      🙂

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*