Buraki z czerwoną papryką na zimę to świetny dodatek do obiadu. Tak przygotowane buraczki możemy dodać również do sałatek. Polecam również inne moje przepisy na buraczki BURAKI Z CUKINIĄ NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW, BURACZKI Z MARCHEWKĄ I CEBULĄ NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW lub BURACZKI NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW Do przygotowania takich buraczków możemy dodać również cebulę. Ja wolę taki bez dodatku cebuli. Polecam przygotowanie takich buraczków jako dodatek do obiadu 😉
SKŁADNIKI :
- 3 kg buraków,
- 3 czerwone papryki,
- 3 cebule,
- pół szklanki cukru,
- pół szklanki octu,
- 1 łyżka soli.
WYKONANIE :
Buraki dokładnie myjemy. Gotujemy do miękkości, w zależności od wielkości buraków proces gotowania będzie różny. Najlepiej jest wybrać buraki o podobnej wielkości wtedy ładnie równo się ugotują. Jeżeli mamy różne buraki wtedy do garnka wrzucamy wpierw duże, a następnie mniejsze buraczki. Buraki zalewamy wodą tyle aby je zakryć, gotujemy około 1 godziny. Sprawdzamy widelcem czy są miękkie. Następnie studzimy i obieramy. Ugotowane buraczki ładnie się obierają nożykiem.
Obrane i wystudzone buraczki trzemy na tarce o dużych oczkach. Możemy oczywiście zetrzeć buraczki elektryczną maszynką do tarcia warzyw, wystarczy użyć odpowiedniej tarki.
Paprykę czerwoną myjemy i pozbywamy się gniazd nasiennych. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do startych buraczków. Mieszamy dokładnie.
Do warzyw dodajemy cukier, sól i ocet. Wszystko dokładnie mieszamy. Buraczki najlepiej jest spróbować, być może dla was będą za mało doprawione. Wtedy po prostu wystarczy podkręcić smak wedle gustu.
Z tej ilości składników powinno wyjść trzy litrowe słoiki. Ale oczywiście przedkładamy do takich jakich chcemy.
Słoiki i zakrętki powinny być wyparzone. Dobrze wymieszane buraczki przekładamy do słoików. Oczyszczamy brzegi słoików i zakręcamy mocno słoiki.
Przygotowane buraczki pasteryzujemy. Do garnka wkładamy ściereczkę i ustawiamy słoiki tak aby nie stykały się ze sobą. Wlewamy wodę do 3/4 wysokości słoików. Ustawiamy średni ogień i doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień na najmniejszy i pasteryzujemy 30 minut. Gorące słoiki ostrożnie wyjmujemy i odwracamy do góry dnem. Pozostawiamy tak do całkowitego wystudzenia.
Następnie wstawiamy słoiki do piwnicy lub spiżarni. Miejsce przechowywania słoików powinno być chłodne i zaciemnione.
Możemy również pasteryzować w piekarniku. Słoiki ustawiamy na środkowej półce piekarnika. Ustawiamy temperaturę 110 stopni i od momentu nagrzania się piekarnika do podanej temperatury. pasteryzujemy 30 minut.
Zapraszam do obejrzenia filmu z przygotowań krok po kroku Buraczków z papryką 😉
Jeżeli przygotowałeś/aś Buraki z czerwoną papryką na zimę wyślij mi zdjęcie z efektów pracy, będzie mi bardzo miło i z przyjemnością dodam do wpisu 😉
2 komentarze
Dziękuję za przepis. Zrobiłam wyszły cudownie. Trafiłam do ciebie przypadkiem a tu proszę, coś co szukałam od dawna 😁
Bardzo się cieszę i zapraszam na dłużej 😉