Wigilijny krem z buraka z paprykowymi grzankami
6 średnich buraków,
1-2 ziemniaki,
korzeń pietruszki,
2 marchewki,
1/4 selera,
cebula,
1/2 pora,
3-4 ząbki czosnku,
3 liścia laurowe,
4 ziela angielskie,
sól i pieprz do smaku,
1 łyżka soku z cytryny lub ocetu,
1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
1 łyżeczka tymianku,
natka pietruszki.
Bułka lub chleb,
wędzona papryka,
olej.
Warzywa myjemy i obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w kosteczkę.
Do garnka wlewamy wodę około 2-3 litry, wrzucamy warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, czosnek i gotujemy do miękkości na małym ogniu.
Na koniec dodajemy przyprawy i zioła i jeszcze chwilę gotujemy.
Wyjmujemy liście laurowe i ziela angielskie, miksujemy zupę na gładki krem.
Bułkę lub chleb kroimy w drobną kosteczkę, posypujemy papryką i polewamy olejem.
Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podpiekamy na złoty kolor.
Grzanki podajemy z kremem buraczkowym.
2 komentarze
już czuję ten aromat, to danie dla naszej rodzinki 🙂
😉