Wigilijny krem z buraka z paprykowymi grzankami

Szpileczki i babeczki

Wigilijny krem z buraka z paprykowymi grzankami
6 średnich buraków,
1-2 ziemniaki,
korzeń pietruszki,
2 marchewki,
1/4 selera,
cebula,
1/2 pora,
3-4 ząbki czosnku,
3 liścia laurowe,
4 ziela angielskie,
sól i pieprz do smaku,
1 łyżka soku z cytryny lub ocetu,
1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
1 łyżeczka tymianku,
natka pietruszki.
Bułka lub chleb,
wędzona papryka,
olej.
Warzywa myjemy i obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w kosteczkę.

Do garnka wlewamy wodę około 2-3 litry, wrzucamy warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, czosnek i gotujemy do miękkości na małym ogniu.



Na koniec dodajemy przyprawy i zioła i jeszcze chwilę gotujemy.



Wyjmujemy liście laurowe i ziela angielskie, miksujemy zupę na gładki krem.



Bułkę lub chleb kroimy w drobną kosteczkę, posypujemy papryką i polewamy olejem.



Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podpiekamy na złoty kolor.



Grzanki podajemy z kremem buraczkowym.



Święta z dbałością

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

2 komentarze

Magdalena 4 grudnia 2019 - 19:08

już czuję ten aromat, to danie dla naszej rodzinki 🙂

Odpowiedz
Szpileczkiibabeczki.blogspot.com 6 grudnia 2019 - 18:34

😉

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies