Loading...

Wigilijny krem z buraka z paprykowymi grzankami

Wigilijny krem z buraka z paprykowymi grzankami
6 średnich buraków,
1-2 ziemniaki,
korzeń pietruszki,
2 marchewki,
1/4 selera,
cebula,
1/2 pora,
3-4 ząbki czosnku,
3 liścia laurowe,
4 ziela angielskie,
sól i pieprz do smaku,
1 łyżka soku z cytryny lub ocetu,
1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
1 łyżeczka tymianku,
natka pietruszki.
Bułka lub chleb,
wędzona papryka,
olej.
Warzywa myjemy i obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w kosteczkę.

Do garnka wlewamy wodę około 2-3 litry, wrzucamy warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, czosnek i gotujemy do miękkości na małym ogniu.



Na koniec dodajemy przyprawy i zioła i jeszcze chwilę gotujemy.



Wyjmujemy liście laurowe i ziela angielskie, miksujemy zupę na gładki krem.



Bułkę lub chleb kroimy w drobną kosteczkę, posypujemy papryką i polewamy olejem.



Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podpiekamy na złoty kolor.



Grzanki podajemy z kremem buraczkowym.



Święta z dbałością

2 komentarze do “Wigilijny krem z buraka z paprykowymi grzankami”

  1. Magdalena says: 4 grudnia 2019 at 19:08

    już czuję ten aromat, to danie dla naszej rodzinki 🙂

    1. Szpileczkiibabeczki.blogspot.com says: 6 grudnia 2019 at 18:34

      😉

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*