PIERNIK BANANOWY

Szpileczki i babeczki

Przepyszny piernik bananowy, łyżką mieszany. Bardzo aromatyczny, wilgotny i pachnący świętami 😉 Bardzo lubię piec takie szybkie ciacha w szczególności pierniki które nie wymagają leżakowania. Banany fajnie podkręcają smak piernika i nadają ciastu wilgotności. Polecam przygotowanie takiego ekspresowego piernika z bananami 😉

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki,
  • pół szklanki cukru,
  • 40 g przyprawy do piernika,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 2 banany,
  • 80 ml mleka,
  • 30 ml oleju,
  • 2 łyżki płynnego miodu.

SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML

WYKONANIE:

Wykonanie piernika bananowego jest banalnie proste.

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, przyprawę do piernika oraz sodę, mieszamy. W drugiej misce rozgniatamy widelcem dwa banany. Następnie dodajemy mleko, olej i płynny miód. Całość delikatnie mieszamy.

Mokre składniki łączymy z suchymi składnikami. Mieszamy do momentu połączenia się składników.

Ciasto bananowe przekładamy do blaszki 10×25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Piernik pieczemy 50 minut w 180 stopniach góra dół do suchego patyczka.

Upieczony piernik wyjmujemy z blaszki i studzimy. Następnie posypujemy cukrem pudrem. Możemy polać rozpuszczoną czekoladą lub lukrem.

Zachęcam do obejrzenia filmiku z przygotowań krok po kroku piernika bananowego 😉

Jeżeli przygotowałeś/aś PIERNIK BANANOWY z mojego przepisu wyślij mi zdjęcie z przygotowań i efektów pracy będzie mi bardzo miło i z przyjemnością dodam zdjęcie do wpisu.

Życzę udanych wypieków 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

6 komentarzy

Patrycja Reszko 4 grudnia 2021 - 13:47

Chętnie skorzystam z przepisu!

Odpowiedz
Szpileczki i babeczki 11 grudnia 2021 - 18:32

😉

Odpowiedz
Patrycja Reszko 11 grudnia 2021 - 17:38

Mam pytanie, Nie trzeba dodać jajek do ciasta?

Odpowiedz
Szpileczki i babeczki 11 grudnia 2021 - 18:31

Ciasto jest bez jajek 😉

Odpowiedz
Wielkopolska Spiżarnia 11 marca 2022 - 10:33

Wygląda przepysznie 🙂 Z przyjemnością wypróbuję przepis 🙂

Odpowiedz
Szpileczki i babeczki 16 marca 2022 - 12:39

polecam 😉

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies