Pieczona karkówka w marynacie jogurtowej z cebulą

Szpileczki i babeczki

Pieczona karkówka w marynacie jogurtowej z cebulą to świetna propozycja na szybki i mało skomplikowany obiad. Tak przygotowana karkówka nadaje się również na grilla. Mięso możemy zamarynować wcześniej. Polecam przygotowanie takiej karkówki 😉

SKŁADNIKI:

  • 1 kg karkówki,
  • 200 ml jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka ostrej musztardy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ząbek czosnku,
  • 1 duża cebula.

WYKONANIE:

Mięso karkówki kroimy na plasterki. Jogurt mieszamy z musztardą ( dijon lub może też być chrzanowa lub rosyjska), solą i pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

Cebulę kroimy w piórka. Mięso, cebulę mieszamy z jogurtową marynatą.

Całość przekładamy na blaszkę piekarnikową.

Pieczemy około 1 godziny w 180 stopniach 😉

Karkówka gotowa do zajadania.

Tak przygotowane mięso podajemy z ulubionymi dodatkami.

Dodatki jakie polecam do karkówki to: gotowane lub pieczone ziemniaki, kasza jęczmienna lub gryczana, kluski śląskie, kopytka lub puree ziemniaczane.

Sałatki i surówki również podajemy wedle uznania np: surówka z marchewki, kapusty pekińskiej, ogórki kiszone i inne warzywa konserwowe.

Jeżeli przygotowałeś/aś Pieczona karkówka w marynacie jogurtowej z cebulą z mojego przepisu wyślij mi zdjęcie z efektów pracy. Będzie mi bardzo miło i z przyjemnością dodam do wpisu.

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

2 komentarze

Kasia 6 października 2021 - 15:57

Musi być bardzo kruchutka

Odpowiedz
Szpileczki i babeczki 7 października 2021 - 06:43

Idealna 😉

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies