Herbaciane kluski z makiem

Szpileczki i babeczki

Herbaciane kluski z makiem

Mak
400 g mielonego maku,
1,5 szklanki mleka,
5 łyżek miodu.
3 łyżki masła,
garść orzechów,
garść migdałów,
garść suszonych owoców.
Kluski
500 ml gorącej wody,
500 g mąki,
garść mąki ziemniaczanej,
kilka łyżek oleju.

W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy miód, mleko i mak. Chwilkę dusimy. Dodajemy pozostałe składniki i chwilkę dusimy. 

Kluski; 


Herbatę zaparzamy. Mąki przesiewamy, wlewamy gorącą herbatę. Mieszamy aż wszystko ładnie się połączy. Na koniec dodajemy olej. Następnie zagniatamy ciasto i odstawiamy na 15-20 minut. 


Do dużego garnka wlewamy wodę. Ciasto rwiemy na malutkie kawałeczki, możemy również rozwałkować i pokroić na dowolny kształt. Wrzucamy kluski do gotującej się wody, gotujemy do wypłynięcia (4-5 minut). 


Kluski odcedzamy i łączymy z makiem. 


Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

2 komentarze

Magdalena 4 grudnia 2019 - 19:05

Nie wiedziałam, że kluski można zrobić z z herbatą 🙂 Kiedyś moja babcia robiła klasyczne kluski, lub makaron z makiem na Wigilijny stół 🙂

Odpowiedz
Szpileczkiibabeczki.blogspot.com 6 grudnia 2019 - 18:34

Można i polecam 😉

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies