Drożdżowe ślimaki z makiem i płatkami migdałowymi

Szpileczki i babeczki

Drożdżowe ślimaki z makiem i płatkami migdałowymi to idealny wypiek na śniadanie czy też kolację. Przepyszne mięciutkie ciasto połączone słodką masą makową i chrupiącymi migdałami to połączenie wybitnie smaczne. Masę makową możemy przygotować samemu, ja z braku czasu użyłam gotowej masy makowej. Płatki migdałów dodają bułeczkom fajnej chrupkości. Takie zakręcone bułeczki to smaczny zamiennik tradycyjnego makowca. Dodatkowo bułeczki możemy posypać pudrem lub polać lukrem, ale bułeczki same w sobie są odpowiednio słodkie. Zachęcam do obejrzenia filmiku z przygotowań krok po kroku tych bułeczek, a zobaczycie że wcale nie są takie trudne w przygotowaniu. A Wy jakie wypieki lubicie z makiem? Wolicie sami przygotować masę makową czy idziecie na łatwiznę jak ja i używacie gotowej masy?

Zachęcam do przygotowania takich bułeczek, na prawdę warto, będziecie zachwyceni i smakiem i wyglądem drożdżówek 😉

SKŁADNIKI:

ZACZYN

  • 30 g drożdży świeżych,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 szklanka mleka,

CIASTO WŁAŚCIWE

  • 0,5 kg mąki pszennej,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 2 jajka,
  • 0,5 szklanki oleju.

DODATKOWO

  • 2-3 garście płatków migdałów,
  • puszka masy makowej.

WYKONANIE:

Przygotowanie ciasta drożdżowego zaczynamy od sporządzenia zaczynu. Drożdże kruszymy do miseczki, wsypujemy cukier i wlewamy ciepłe mleko. Mleko ma być ciepłe, ale nie gorące. Następnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.

Następnie przygotowujemy ciasto właściwe. Ciasto możemy zagnieć rękoma lub zrobić za pomocą miksera. Ja ciasto przygotowałam za pomocą miksera.

Do misy wsypujemy mąkę i cukier, wlewamy przygotowany zaczyn i wbijamy jajka. Całość miksujemy około 10 minut, aż składniki się ładnie połączą. Na koniec wlewamy olej i ponownie miksujemy na wolnych obrotach do momentu połączenia się składników.

Przygotowane ciasto odstawiamy na 1,5 godziny przykryte ściereczką.

Następnie ciasto dzielimy na dwie części. Wałkujemy na grubość około 1 cm. Wykładamy pół puszki masy makowej. Zwijamy rulon i dzielimy na 2-3 cm plasterki. Wykładamy na blaszkę i delikatnie formujemy.

Ślimaki drożdżowe posypujemy płatkami migdałów. Przygotowane bułeczki ostawiamy jeszcze na pół godziny.

Bułeczki pieczemy 40 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni góra dół.

Zapraszam do obejrzenia filmiku z przygotowań krok po kroku drożdżowych ślimaków z makiem i płatkami migdałowymi 😉

Jeżeli przygotowałeś/aś Drożdżowe ślimaki z makiem i płatkami migdałowymi z mojego przepisu wyślij mi zdjęcie z efektów pracy, będzie mi bardzo miło i z przyjemnością dodam zdjęcie do wpisu 😉

Życzę udanych wypieków!

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies