Loading...

Ciasto rafaello na biszkopcie z białą czekoladą

Przepyszne ciasto. Lekki i puszysty biszkopt przełożony delikatną czekoladową masą z wiórkami kokosowymi. Rafaello pięknie prezentuję się po przekrojeniu. Kokos w połączeniu z białą czekoladą daje świetny smak.

 
 
 
SKŁADNIKI;
 
  • Biszkopt
  • 5 jajek,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej.
  • Masa
  • 660 ml śmietanki 30%,
  • 2 szklanki + garść wiórek kokosowych,
  • 3 białe czekolady (pół do posypania),
  • 1 serek mascarpone,
  • 2 łyżki żelatyny.
  • Dodatkowo
  • 1 szklanka herbaty.

SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML

WYKONANIE;
 
Białka rozdzielamy od żółtek.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i chwilkę ubijamy.
Następnie dodajemy żółtka i miksujemy na najmniejszych obrotach.
Na koniec dodajemy mąki i mieszamy łyżką.
Wykładamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach.
Wystudzony kroimy na 2 blaty.
 
Masa;
 
160 ml śmietanki podgrzewamy z czekoladą i szklanką wiórek kokosowych.
Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się czekolady.
Studzimy.
 
Resztę śmietany ubijamy, na koniec dodajemy serek mascarpone, śmietankę z czekoladą i resztę wiórek.
Mieszamy.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy.
Łączymy z masą.
Biszkopt nasączamy herbatą.
Wykładamy 3/4 masy.
Przykrywamy biszkoptem, następnie smarujemy pozostałością masy, posypujemy wiórkami i startą białą czekoladą.
Przechowujemy w lodówce.
 
Smacznego 😉

4 komentarze do “Ciasto rafaello na biszkopcie z białą czekoladą”

  1. Słodko Słodka says: 8 stycznia 2021 at 14:48

    Moje smaki 🙂 Uwielbiam kokos 🙂

  2. Magdalena says: 2 kwietnia 2021 at 09:52

    W jakiej ilości wody rozpuścić żelatynę?

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*