Ciasto czekoladowe z budyniem ekspresowe

Szpileczki i babeczki

Wykonanie tego ciacha jest banalnie proste i nie trzeba być cukiernikiem aby je przygotować. Ciasto do kawki, herbatki i szklanki zimnego mleka. Takie ciacho możemy ozdobić w dowolny sposób. Bardzo lubię takie ciacha, ponieważ ma proste składniki które zazwyczaj są w domu. Takie ciasto to świetna propozycja na podwieczorek czy też po prostu szybki deser. Ciasto możemy ładnie udekorować, wtedy może nawet zdobić świąteczny stół.

SKŁADNIKI:

  • 1,5 szklanki mąki,
  • 2 jajka,
  • łyżeczka proszku do pieczenia lub sody,
  • 40 g budyniu ( proszek ),
  • 200 ml jogurtu naturalnego gęstego,
  • pół szklanki oleju,
  • 1 czubata łyżka kakao,
  • pół szklanki cukru,
  • 1 mleczna czekolada.

SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML

WYKONANIE:

Do wykonania tego ciacha potrzebujemy tylko łyżki najlepiej rózgowej, ale może też być widelec.

Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy również proszek budyniowy, jogurt, olej, kakao i cukier.

Całość dokładnie mieszamy, tylko do połączenia się składników.

Czekoladę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do masy.

Delikatnie mieszamy.

Foremkę 10×24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto.

Pieczemy w 180 stopniach góra dół około 50-60 minut do suchego patyczka.
Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Możemy również polać czekoladą lub lukrem.

Ciacho gotowe 😉

Ciasto znika jeszcze ciepłe 😉

Zachęcam do obejrzenia filmiku z przygotowań krok po kroku ciasta 😉 zobaczycie jakie to proste 😉

Jeżeli podobał Ci się przepis i wykonałeś/aś go, wyślij mi zdjęcie z efektów pracy będzie mi bardzo miło i z przyjemnością dodam do wpisu 😉

Życzę udanych wypieków 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies