Chleb pszenny na kefirze

Szpileczki i babeczki

Przepyszny mięciutki chlebek z chrupiącą skórką. Zwykły pszenny bez żadnych dodatków. Taka chlebowa bułka 😉 Przepis jest bardzo prosty, nie skomplikowany. Pieczony w naczyniu żaroodpornym. Takie pieczywo to idealny dodatek do wędlin, past, dżemów i przeróżnych dodatków 😉

SKŁADNIKI:

  • 600 g mąki pszennej,
  • 250 ml ciepłej wody,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • płaska łyżeczka cukru,
  • 100 ml kefiru naturalnego,
  • łyżka octu,
  • łyżka oleju.

WYKONANIE:

Na początek przygotujemy zaczyn. Do miseczki kruszymy drożdże, wsypujemy płaską łyżeczkę cukru i wlewamy 250 ml ciepłej wody. Całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.

Do misy miksera wsypujemy mąkę 600 g oraz łyżeczkę soli. Wlewamy również kefir, przygotowany zaczyn, olej oraz ocet. Wszystko zagniatamy mikserem z hakiem około 20 minut. Możemy również zrobić to ręcznie.

Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.

Po tym czasie formujemy chleb i wykładamy do naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem.

Chleb lekko obsypujemy mąką i robimy dowolne nacięcia.

Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach góra dół.

Zachęcam do obejrzenia filmiku z przygotowań krok po kroku chlebka 😉

Jeżeli spodobał Ci się przepis i przygotowałeś/aś CHLEB PSZENNY z mojego przepisu wyślij mi zdjęcie z efektów pracy, będzie mi bardzo miło i z przyjemnością dodam je do wpisu 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies