Ciasto drożdżowe to idealna propozycja do szklanki mleka. Taka drożdżówka wychodzi mięciutka i puszysta, a dodatek śliwek czekolady i kokosa podkręca smak ciasta. Taka puszysta drożdżówka znika jeszcze ciepła.
Polecam wam również ciasto KOKOSOWE CIASTO ZE ŚLIWKAMI lub KNEDLE ZE ŚLIWKAMI.
SKŁADNIKI:
- 600 g mąki pszennej,
- 8 g suszonych drożdży,
- 250 ml ciepłego mleka,
- 150 g masła,
- 4 jajka,
- 150 g cukru,
- około 600 g śliwek węgierek,
- biała czekolada,
- 3 spore garście wiórek kokosowych,
- 1 łyżka cukru ( do posypania śliwek ).
WYKONANIE:
Do misy miksera wsypujemy mąkę oraz drożdże suche. Następnie wlewamy ciepłe mleko i rozpuszczone masło oraz wbijamy jajka. Całość miksujemy do połączenia się składników. Ciasto zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie przekładamy ciasto do formy może być kwadratowa np 24×24 cm lub okrągła o średnicy 24 cm. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy mąką.
Śliwki myjemy i kroimy na pół, pozbywamy się pestki.
Połówki śliwek układamy na cieście. Śliwki posypujemy cukrem.
Następnie na śliwki wykładamy białą czekoladę i posypujemy całość wiórkami kokosowymi.
Drożdżówkę pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach góra dół.
Gotowe. Smacznego 😉