Kokosowe ciasto ze śliwkami

Szpileczki i babeczki

Kokosowe ciasto ze śliwkami jest szybkie w przygotowaniu. Kilka minut pracy i mamy świetne ciacho dla gości. Do przygotowania ciasta użyłam śliwek węgierek, ale możemy również użyć innego gatunku śliwek. Jeżeli lubicie śliwki to polecam wam NUTELLA ŚLIWKOWA CZEKOŚLIWKA (DO SŁOIKÓW NA ZIMĘ) którą możemy wykorzystać do wielu ciast, deserów i innych smakołyków. Śliwki które są kwaskowe, a zarazem słodkie idealnie pasują do słodkich wypieków i deserów. Ciasto polałam rozpuszczoną białą czekoladą, ale oczywiście możemy użyć innej czekolady. Lukier lub cukier puder też się sprawdzi. Biała czekolada pasuje idealnie do tego połączenia. A Wy jakie smakołyki przygotowujecie z dodatkiem śliwek?

SKŁADNIKI:

  • 125 g masła,
  • 100 g drobnego cukru,
  • 16 g cukru wanilinowego,
  • 2 jajka,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 g wiórków kokosowych,
  • 100 ml mleka kokosowego,
  • około 10 śliwek węgierek,
  • biała czekolada do polania ( można pominąć lub zastąpić inną czekoladą lub lukrem).

WYKONANIE:

Wszystkie składniki na ciasto kokosowe ze śliwkami powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy wiórka kokosowe i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną mieszankę odstawiamy.

Miękkie masło umieszczamy w misce od miksera, dodajemy również cukier. Miksujemy do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy maślanej. Następnie dodajemy stopniowo jajka i dalej miksujemy do połączenia się składników.

Gdy składniki się połączą, zmniejszamy obroty miksera do najmniejszych i stopniowo wsypujemy mieszankę (mąka, proszek do pieczenia i wiórka kokosowe) na zmianę z mleczkiem kokosowym. Miksujemy tylko do momentu połączenia się składników. Możemy to również zrobić szpatułką lub drewnianą łyżką.

Śliwki węgierki dokładnie myjemy. Przecinamy na pół i pozbywamy się pestki. Blaszkę 28×25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto kokosowe do foremki. Na wierzch układamy śliwki. Śliwki układamy skórką na ciasto.

Ciasto kokosowe ze śliwkami pieczemy 45 minut w 160 stopniach do suchego patyczka.

Upieczone kokosowe ciasto studzimy na kratce. Wystudzone ciasto polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi. Możemy użyć dowolnej czekolady : mlecznej, deserowej czy gorzkiej. Lukier lub cukier puder też fajnie się sprawdzą w takim ciachu.

Jeżeli przygotowałeś/aś Ciasto kokosowe ze śliwkami z mojego przepisu wyślij mi zdjęcie z efektów pracy z przyjemnością podzielę się nim na blogu i będzie mi niezmiernie miło 😉

Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

2 komentarze

Kasia Dudziak 2 września 2021 - 22:50

Chetnie wyprobuje przepis. Wyglada niesamowicie i tak zapewne smakuje. Dziekuje za przepis 🙂

Odpowiedz
Słodko Słodka 6 września 2021 - 21:42

Bardzo szybkie ciacho, idealne dla nie mających zbyt wiele czasu 🙂

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies