Surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem czerwonej papryki, cebuli oraz jabłka to idealny dodatek do dań obiadowych.
Przygotowanie surówki jest banalnie proste, a efekt niesamowity.
Zapraszam do inspiracje dań do których można podać taką surówkę : KOTLETY SCHABOWE ZAPIEKANE Z PAPRYKĄ I SEREM,
PIERSI Z KURCZAKA W BOCZKU NA GRILLA I NIE TYLKO, PIECZONE KĄSKI ( NUGGETSY ) Z KURCZAKA W PANIERCE Z PŁATKÓW KUKURYDZIANYCH.
SKŁADNIKI:
- pół główki czerwonej kapusty,
- 1 duża marchewka,
- 1 czerwona cebula,
- 1 czerwona duża papryka,
- 1 jabłko,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego,
- sól i pieprz do smaku,
- łyżeczka pieprzu ziołowego,
- ząbek czosnku,
- przyprawa suszone pomidory z bazylią i czosnkiem.
Wykonanie:
Czerwoną kapustę ścieramy na tarce o dużych oczkach, możemy również pokroić nożem.
Jabłko i czerwoną cebulę obieramy. Z jabłka i papryki pozbywamy się gniazd nasiennych.
Wszystkie warzywa i jabłko kroimy w drobną kostkę.
Dodajemy do czerwonej kapusty i dokładnie mieszamy.
Majonez, jogurt naturalny i wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, dodajemy do sosu i mieszamy.
Warzywa łączymy z sosem, dokładnie mieszamy.
Surówka gotowa. Smacznego 😉
