CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI KOKOSEM I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Szpileczki i babeczki

Ciasto drożdżowe to idealna propozycja do szklanki mleka. Taka drożdżówka wychodzi mięciutka i puszysta, a dodatek śliwek czekolady i kokosa podkręca smak ciasta. Taka puszysta drożdżówka znika jeszcze ciepła.

Polecam wam również ciasto KOKOSOWE CIASTO ZE ŚLIWKAMI lub KNEDLE ZE ŚLIWKAMI.

SKŁADNIKI:

  • 600 g mąki pszennej,
  • 8 g suszonych drożdży,
  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 150 g masła,
  • 4 jajka,
  • 150 g cukru,
  • około 600 g śliwek węgierek,
  • biała czekolada,
  • 3 spore garście wiórek kokosowych,
  • 1 łyżka cukru ( do posypania śliwek ).

WYKONANIE:

Do misy miksera wsypujemy mąkę oraz drożdże suche. Następnie wlewamy ciepłe mleko i rozpuszczone masło oraz wbijamy jajka. Całość miksujemy do połączenia się składników. Ciasto zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Po tym czasie przekładamy ciasto do formy może być kwadratowa np 24×24 cm lub okrągła o średnicy 24 cm. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy mąką.

Śliwki myjemy i kroimy na pół, pozbywamy się pestki.

Połówki śliwek układamy na cieście. Śliwki posypujemy cukrem.

Następnie na śliwki wykładamy białą czekoladę i posypujemy całość wiórkami kokosowymi.

Drożdżówkę pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach góra dół.

Gotowe. Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies