Przepyszne knedle ziemniaczane ze śliwkami to świetna propozycja na słodki obiad. Tak przygotowane knedle podajemy ze śmietaną słodką lub kwaśna z dodatkiem cukru lub miodu. Bułka tarta podsmażona na maśle również się sprawdzi. Do przygotowania takich knedli możemy wykorzystać ziemniaki z obiadu. Knedle na słodko to również świetny pomysł na kolację nie tylko na obiad. Jeżeli lubicie dania i słodkości ze śliwkami to polecam również NUTELLA ŚLIWKOWA CZEKOŚLIWKA (DO SŁOIKÓW NA ZIMĘ). Taka nutella to świetny dodatek do ciast, deserów, gofrów czy placków. Śliwki zawierają ważne składniki mineralne takie jak potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor oraz witaminę C, dzięki jednoczesnej zawartości witaminy A i rzadko występującej w owocach witaminie E. Śliwki to samo zdrowie, więc trzeba korzystać z sezonu śliwkowego. A wy jakie dania i przetwory przygotowujecie ze śliwek?
SKŁADNIKI;
- 500 g ugotowanych ziemniaków,
- 150 g mąki ziemniaczanej,
- 100 g mąki pszennej,
- 300 g śliwek węgierek,
- sól do ugotowania ziemniaków pół łyżeczki,
- wedle uznania kwaśna lub słodka śmietana, cukier, miód, cukier waniliowy, cynamon.
WYKONANIE;
Ugotowane ziemniaki w osolonej wodzie studzimy i przeciskamy przez praskę lub maszynkę. Możemy jeszcze gorące ziemniaki rozgnieść dokładnie tłuczkiem do ziemniaków. Uważam jednak, że lepiej będzie zrobić to praską.
Przeciśnięte ziemniaki przekładamy do większej miski dodajemy mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Możemy ewentualnie lekko osolić. Ciasto dokładnie wyrabiamy. Nie powinno być grudek.
Z ciasta robimy wałek i dzielimy na równe części. Tak mniej więcej 3-4 cm. Powinno wyjść około 15 sztuk.
Śliwki myjemy i pozbywamy się z nich pestek. Każdą część ciasta ziemniaczanego spłaszczamy i wkładamy śliwkę. Możemy zrobić mniejsze knedle kładąc pół śliwki. Wszystko zależy od waszego gustu.
Do garnka wlewamy wodę, solimy i doprowadzamy do wrzenia.
Gdy już woda zacznie się gotować wrzucamy przygotowane knedle ze śliwkami. Od razu trzeba zamieszać aby kluski nie przykleiły się do dna. Knedle gotujemy 5 minut na średnim ogniu.
Ugotowane kluski ze śliwkami wyjmujemy z wody i przekładamy na talerz.
Tak przygotowane knedle możemy podawać z kwaśną lub słodką śmietaną wymieszaną z cukrem lub miodem. Możemy również posypać cynamonem. Polecam również przygotować podsmażoną bułkę tartą na maśle i polać tym knedle.
Jeżeli przygotowałeś/aś Knedle ze śliwkami z mojego przepisu podziel się efektami pracy będzi mi bardzo miło i z przyjemnością podzielę się zdjęciami na blogu 😉
Smacznego 😉
5 komentarzy
Pyszne knedelki, akurat sezon śliwkowy w pełni, więc raz, a trzeba zrobić 🙂
Ze śliwkami to moje ulubione knedle 🙂
To mój smak dzieciństwa! Ulubione z truskawkami i ze śliwkami właśnie 🙂
Uwielbiam knedle ze śliwkami, jednak nigdy nie robiłam ich w pojedynkę. Zapisuje przepis i lecę na zakupy, zaserwuje dzisiaj na obiad. 🙂
Uwielbiam knedle ze śliwkami