Tortille z warzywami i kurczakiem

Szpileczki i babeczki

Tortille z warzywami i kurczakiem


Tortille
320 g mąki pszennej,
160 ml bardzo ciepłej wody,
1/4 łyżeczki soli,
3 łyżki oleju roślinnego.


Sos
2 łyżki ketchupu,
2 łyżki majonezu,
2 łyżki śmietany 18%,
sól i pieprz do smaku,
ostra papryka,
oregano.
Kurczak
1 podwójna pierś z kurczaka,
sól i pieprz do smaku,
1 łyżeczka ostrej papryki,
1 łyżeczka słodkiej papryki.

Warzywa
Opakowanie mieszanki greckiej.
Placki tortilli:
Wszystkie składniki dodajemy do miski. Zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie i nie lepiące się do rąk. Odstawiamy na 15-20 minut aby odpoczęło. Ciasto dzielimy na 8 równych kawałków. Każdą część wałkujemy na średnicę patelni (20 cm). 
Tortille smażymy na rozgrzanej patelni kładąc je pojedynczo na suchym dnie. Smażymy po ok. 30-60 sekund z każdej strony. Upieczone przykrywamy aby nie zrobiły się twarde.
Sos:
Ketchup mieszamy z majonezem, śmietaną i przyprawami. 
Warzywa:
Mieszankę warzyw smażymy 15 minut. Pierś z kurczaka kroimy w paski, przyprawiamy i smażymy. Każdy placek smarujemy sosem, na połowy każdego placka wykładamy warzywa i kurczaka, przekładamy na pół. Gotowe. 
Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies