Babka ziemniaczano-marchewkowa z mięsem
Masa ziemniaczano – marchewkowa
3 kg ziemniaków,
1 kg marchewki,
2 jajka,
1 szklanka mąki,
sól i pieprz do smaku,
1 łyżka majeranku.
Mięso
500 g mięsa mielonego,
1 cebula,
1 jajko,
sól i pieprz do smaku,
1 łyżeczka ostrej papryki.
Ziemniaki i marchew obieramy i myjemy. Moim sposobem na potarkowanie warzyw jest sokowirówka. Wpierw przeciskamy marchewkę i zostawiamy sok.
Następnie przecieram ziemniaki. Masę ziemniaczaną mieszamy i dodajemy sok z marchewki, jajka, mąkę i przyprawy. Mieszamy dokładnie masę.
Mięso; Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę. Mięso łączymy z jajkami, cebulą i przyprawami. Mieszamy.
Do naczynia żaroodpornego lub blaszkę wysmarowaną smalcem wykładamy połowę masy ziemniaczanej, następnie mięso i pozostałą masę ziemniaczaną.
Na koniec kładziemy gdzie nie gdzie po łyżeczce smalcu. Pieczemy 1 godzinę 30 minut w 180 stopniach.
Smacznego 😉