Babka ziemniaczano-marchewkowa z mięsem

Szpileczki i babeczki

Babka ziemniaczano-marchewkowa z mięsem

Masa ziemniaczano – marchewkowa
3 kg ziemniaków,
1 kg marchewki,
2 jajka,
1 szklanka mąki,
sól i pieprz do smaku,
1 łyżka majeranku.

Mięso
500 g mięsa mielonego,
1 cebula,
1 jajko,
sól i pieprz do smaku,
1 łyżeczka ostrej papryki.
Ziemniaki i marchew obieramy i myjemy. Moim sposobem na potarkowanie warzyw jest sokowirówka. Wpierw przeciskamy marchewkę i zostawiamy sok. 

Następnie przecieram ziemniaki. Masę ziemniaczaną mieszamy i dodajemy sok z marchewki, jajka, mąkę i przyprawy. Mieszamy dokładnie masę. 


Mięso; Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę. Mięso łączymy z jajkami, cebulą i przyprawami. Mieszamy. 


Do naczynia żaroodpornego lub blaszkę wysmarowaną smalcem wykładamy połowę masy ziemniaczanej, następnie mięso i pozostałą masę ziemniaczaną.


Na koniec kładziemy gdzie nie gdzie po łyżeczce smalcu. Pieczemy 1 godzinę 30 minut w 180 stopniach. 


Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies