Ryż
- 2 szklanki ryżu,
- 4 szklanki wody,
- 1 łyżka czarnuszki,
- szczypta soli,
sos
- 3 duże marchewki,
- 1 cebulą.
- 3 parówki,
- 1 papryka czerwona,
- sól i pieprz do smaku,
- łyżeczka ostrej i słodkiej papryki
- szczypta kurkumy,
- szczypta imbiru,
- 1 łyżka suszonej bazylii,
Ryż gotujemy w stosunku 2;1 ( 2 szklanki wody, szklanka ryżu). Pod koniec gotowania dodajemy czarnuszkę i przykrywamy na chwilkę.
Marchewkę trzemy na tarce o małych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Parówki i paprykę kroimy w grubszą kostkę.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, dodajemy warzywa i parówki chwilkę smażymy. Podlewamy wodą i dusimy 10 min.
Dodajemy koncentrat i przyprawy chwilkę gotujemy. Podajemy z ryżem.
Smacznego 😉