Ryż z czarnuszką i sosem marchewkowo-pomidorowym

Szpileczki i babeczki

Ryż z czarnuszką i sosem marchewkowo-pomidorowym

Ryż

  • 2 szklanki ryżu,
  • 4 szklanki wody,
  • 1 łyżka czarnuszki,
  • szczypta soli,

sos

  • 3 duże marchewki,
  • 1 cebulą.
  • 3 parówki,
  • 1 papryka czerwona,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżeczka ostrej i słodkiej papryki
  • szczypta kurkumy,
  • szczypta imbiru,
  • 1 łyżka suszonej bazylii,

Ryż gotujemy w stosunku 2;1 ( 2 szklanki wody, szklanka ryżu). Pod koniec gotowania dodajemy czarnuszkę i przykrywamy na chwilkę. 

Marchewkę trzemy na tarce o małych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Parówki i paprykę kroimy w grubszą kostkę. 


Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, dodajemy warzywa i parówki chwilkę smażymy. Podlewamy wodą i dusimy 10 min. 


Dodajemy koncentrat i przyprawy chwilkę gotujemy. Podajemy z ryżem. 


Smacznego 😉 

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies