Chlebek owsiany z otrębami orkiszowymi ( szybki)

Szpileczki i babeczki
0,5 l ciepłej wody,
25 g drożdży,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka soli,
4 łyżki płatków owsianych górskich,
500 kg mąki pszennej,
100 g otrębów orkiszowych,
kilka łyżek mleka do posmarowania.

Do miski wsypujemy płatki owsiane, sól i cukier. Rozkruszamy drożdże i mieszamy, odstawiamy ciepłe miejsce aż płatki napęcznieją.
Mąkę przesiewamy, dodajemy otręby orkiszowe i mieszamy.
Dodajemy pozozstałe składniki i zagniatamy ciasto.
Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto powinno odchodzić od rąk, jeżeli jest zbyt luźne dodajemy trochę mąki.
Naczynie żaroodporne ( u mnie okrągłe 20 cm) smarujemy olejem.
Wykładamy ciasto, smarujemy mlekiem.
Pieczemy około 1 godziny w 180 stopniach.

Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

2 komentarze

Iwona 20 kwietnia 2017 - 13:56

Wygląda apetycznie, ale dla mnie to on jest bardzo mało "owsiany" 😉

Odpowiedz
Szpileczkiibabeczki.blogspot.com 25 kwietnia 2017 - 13:10

😉

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies