Kiszone ogórki to przede wszystkim samo zdrowie. Przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga zbytnio czasu. Ogórki kiszone są źródłem witamin z grupy B, magnezu, potasu, żelaza i wapnia. Ponadto są niskokoloryczne i zawierają mniej kalorii niż ogórki świeże. Ogórki kiszone pozytywnie wpływają na układ pokarmowy, stymulują układ odpornościowy, obniżają poziom cholesterolu we krwi. Ogórki kiszone możemy zajadać z kanapkami, jako dodatek od drugich dań oraz jest dodatkiem do wielu sałatek, surówek i przystawek. Ponadto możemy zrobić z nich świetną zupę ogórkową. Jako dodatek do drugich dań polecam wam SAŁATKA Z KISZONYCH OGÓRKÓW Z MARCHWIĄ I JABŁKIEM lub SAŁATKA Z OGÓRKÓW KISZONYCH Z JOGURTEM GRECKIM I KMINEM RZYMSKIM (KUMIN). Możemy również urozmaicać dania kiszonym ogórkiem np; MIELONE NADZIANE JABŁKIEM I KISZONYM OGÓRKIEM. Kiszone ogórki powinny znaleźć się w każdej piwnicy. Nie dość ze są smaczne to przede wszyskim bardzo zdrowe. Polecam przygotowanie kilku słoiczków takich kiszonych ogórków.
SKŁADNIKI;
- 2 kg małych lub średnich ogórków gruntowych,
- 2 małe główki czosnku,
- duży pęczek kopru z baldachami,
- kawałek korzenia chrzanu około 10 cm,
- 2 litry wrzątku,
- 4 płaskie łyżki soli kamiennej,
- 4 liście chrzanu,
- około 16 zielonych liści wiśni.
WYKONANIE;
Z tej ilości podanych składników powinno wyjść cztery litrowe słoiki ogórków kiszonych.
Słoiki i zakrętki powinny być wyparzone i suche.
Ogórki myjemy dokładnie pod zimną bieżącą wodą. Pozostałe składniki również dokładnie płukamy.
Do słoików układamy ogórki jasną stroną ku górze. Ogórki układamy dość ciasno. Najlepiej układać większe ogórki na dnie, a mniejsze na wierzchu. Do kiszenia polecam ogórki małe lub średnie. Wszystkie składniki dzielimy na ilość wypełnionych słoików. Jak używamy litrowych słoików wtedy dzielimy na cztery części. Słoiki moją być dowolnej wielkości. Zależy od was jakie preferujecie słoiki.
Chrzan, czosnek,koper, liście chrzanu i wiśni układamyna ogórkach. Możemy również podzielić i dać część na dno słoika, a część na wierzch.
Do wody wsypujemy sól. Najepiej użyć soli kamiennej. Doprowadzamy do wrzenia. Gorącą zalewą zalewamy słoiki. Zalewa powinna zakryć ogórki w całości. Zakręcamy dokładnie suchymi zakrętkami.
Tak przygotowane słoiki z ogórkami kiszonymi odstawiamy na 2-3 dni do pomieszczenia, w którym będzie temperatura pokojowa około 20 stopni. Następnie przenosimy do piwniczki lub spiżarki.
Jeżeli przygotowałeś/aś Kiszone ogórki z mojego przepisu wyślij mi zdjęcie z efektów pracy będzie mi bardzo miło i z przyjemnością podzielę się nimi we wpisie 😉
4 komentarze
Akurat dzisiaj mąż mi przywiózł od kolegi z pracy całe 10 kg, także będę robiła kiszone 🙂
Pytanie, na ktore nikt do tej pory nie potrafi udzielic odpowiedzi. Kisze ogorki od paru lat I kazdego Roku, z tej same parti, czesc sloikow sie nie udaje – woda pozostaje krysztalowo czysta, ogorki sa twarde ale nie ukiszone. Kolor jest Dobry, smak bleeee. Co jest nie tak zrobione? Przepis podobno, tylko nie dodaje lisci, bo nie mam. Chrzan tak. Jakas rada na to?
Może brak tych liści jest powodem, przyznam że pierwszy raz spotykam się z takim przypadkiem. U mnie ogórki czasami wychodzą miekkie i puste w środku.
872776 281883i would need to make a lot more christmas cards becuase next month is december already- 67090