Pieczone pierogi z kapustą i grzybami

Szpileczki i babeczki

Pieczone pierogi z kapustą i grzybami to idealna propozycja na wigilijny stół. Pierogi mogą być dodatkiem do czerwonego barszczu.

Przepis jest banalnie prosty, a farsz możemy przygotować wcześniej.

Pierogi możemy zamrozić i w odpowiednim dla nas czasie odmrozić i pogrzać w piekarniku.

SKŁADNIKI:

  • 250 ml ciepłego kefiru,
  • ⅓ łyżeczki sody,
  • 5 łyżek oleju,
  • 1 szczypta soli,
  • szczypta cukru,
  • ok. 600 g mąki pszennej.

PRZEPIS NA FARSZ ZNAJDZIECIE https://szpileczkiibabeczki.pl/farsz-do-pierogow-uszek-krokietow-pasztecikow/

WYKONANIE:

Do dużej miski wsypujemy mąkę, sodę, sól i cukier. Wlewamy kefir i olej. Całość zagniatamy na gładką elastyczną masę.

Ciasto wałkujemy i wycinamy szklanką kółka.

Następnie wykładamy dwie łyżeczki farszu i zlepiamy brzegi.

Pierogi wykładamy na blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia.

Pierogi smarujemy mlekiem i posypujemy rozdrobnionymi migdałami.

Migdały możemy zastąpić makiem, czarnuszką, sezamem.

Pierogi pieczemy 30-35 minut na złoty ładny kolor w 180 stopniach góra dół.

Tak przygotowane pierogi możemy przygotować wcześniej, zamrozić i w odpowiednim dla nas czasie odmrozić i pogrzać w piekarniku.

GOTOWE 😉 SMACZNEGO 😉

ZAPRASZAM NA FILM

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies