DROŻDŻOWA GWIAZDA BETLEJEMSKA Z MAKIEM

Szpileczki i babeczki

Tak przygotowane ciasto idealnie sprawdzi się na Wigilijnym stole. Pięknie się prezentuję, a zapach unosi się na cały dom.

Zamiast tradycyjnego makowca zróbcie taką gwiazdę, na pewno zachwyci gości wyglądem oraz smakiem.

SKŁADNIKI:

  • 600 g mąki pszennej luksusowej,
  • 8 g suszonych drożdży,
  • 80 g cukru,
  • łyżka miodu,
  • 1 szkl. ciepłego mleka,
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 100 g roztopionego letniego masła,
  • masa makowa.

WYKONANIE:

Do misy miksera wsypujemy mąkę, drożdże i cukier. Wbijamy również jajka i wlewamy rozpuszczone masło oraz miód. Całość zagniatamy mikserem z hakiem do połączenia się składników. Możemy również zagnieść ciasto ręcznie.

Przygotowane ciasto odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto na blat podsypany mąką. Robimy równy rulon i dzielimy na 3 równe części.

Każdą część wałkujemy na równe okręgi około 24 cm.

Blaszkę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia. Na to układamy pierwszy okrąg i smarujemy połową masy makowej.

Następnie układamy następny okrąg na to pozostała masa makowa i ostatni rozwałkowany okrąg.

Na środek gwiazdy przyłóż szklankę i delikatnie ją odbij.
Następnie ciasto podziel na ćwiartki od brzegu szklanki, następnie każdą z ćwiartek na 4 paski. Powinno wyjść 16 pasków.
Złap jedną i drugą ręką po pasku obok siebie i skręć dwukrotnie. Końce lekko zlep.

Tak zrób ze wszystkimi paskami.

Przygotowaną gwiazdę smarujemy roztrzepanym jajkiem i pozostawiamy jeszcze na 15 minut aby podrosło.

Ciasto pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach góra dół, na złoty ładny kolor.

Upieczoną gwiazdę możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Smacznego 😉

zapraszam na film

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies