Przepyszne pączusie w 15 minut. Pączki są mięciutkie w środku i mają chrupiącą skórkę, cukier puder dodaje fajnej słodyczy. Pączki są na tyle dobre, że proponuję od razu podwoić składniki. Zapraszam również po inne moje wypieki w kilka chwil PĄCZKI W 15 MINUT Z SERKA HOMOGENIZOWANEGO, PĄCZKI (PĄCZUSIE) W 15 MINUT STRACIATELLA (Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY), WANILIOWO-TRUSKAWKOWE PĄCZKI W 15 MINUT. Życzę udanych i smakowitych wypieków.
SKŁADNIKI:
- 3-4 dojrzałe banany,
- 250 g mąki pszennej tortowa lub babuni,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody,
- płaska łyżka cukru,
- 4 jajka,
- olej do smażenia około 0,5 litra,
- cukier puder.
WYKONANIE:
Obrane banany rozgniatamy widelcem. Następnie dodajemy cukier i jajka. Mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Najlepiej jest to zrobić łyżką rózgową, ale można również widelcem.
Do szerokiego rondelka wlewamy olej i rozgrzewamy. Za pomocą dwóch łyżek robimy małe kuleczki. Jedną łyżką nabieramy ciasto ( pół łyżki), drugą zsuwamy prosto na rozgrzany olej. Łyżkę możemy zanurzać w gorącym oleju, wtedy łatwiej nabierzemy ciasta i łatwiej zejdzie z łyżki.
Pączki smażymy na średnim ogniu z każdej strony na złoty kolor.
Usmażone pączusie wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyły się z nadmiaru tłuszczu.
Następnie posypujemy cukrem pudrem.
Pączki najlepiej smakują od razu po upieczeniu. Proponuję od razu zrobić z podwójnej ilości składników ponieważ szybko znikają.