Ketchupowe bułki z kurczakiem, cukinią i papryką

Szpileczki i babeczki

Ketchupowe bułki z kurczakiem, cukinią i papryką

Ciasto;
2 łyżk cukru,
20 dag drożdży,
2 jajka,
1 szklanka mleka,
pół szklanki ketchupu,
8 łyżek oleju,
Szczypta soli.

Farsz;
1 pierś z kurczaka,
1 mała cukinia,
pół czerwonej papryki,
pół żółtej papryki,
1 mała cebula,
sół i pieprz do smaku,
łyżeczka słodkiej papryki,
1 łyżka suszonej bazylii.

Drożdże i cukier rozpuszczamy w mleku, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy. Dodajemy do mąki zaczyn drożdżowy i pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Odstawiamy na 30 minut.


Farsz;


Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę.
Cukinię i cebulę obieramy.
Warzywa kroimy w kostkę.
Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, rozgrzewamy.
Wrzucamy mięso i warzywa. Przyprawiamy i smażymy około 10 minut.
Lekko studzimy.


Z ciasta formujemy kulki wielkości większej mandarynki, spłaszczamy. Wykładamy łyżkę farszu i zlepiamy brzegi formując kulkę.

Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach.



Smacznego 😉







Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies