Ciasto z wiśniami

Szpileczki i babeczki
Ciasto z wiśniami
2 szklanki mąki pszennej,
200 g masła,
5 jajek,
3/4 szklanki cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
łyżka kakao + 2 łyżki wody,
800 g wiśni.
Masło rozpuszczamy.

Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier, miksujemy na wysokich obrotach do momentu powstania puszystej jasnej masy.

Następnie wlewamy cienką strużką rozpuszczone masło. Chwilkę miksujemy.

Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia.

Dodajemy do masy jajecznej i szpatułką mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Masę dzielimy na dwie części, do jednej wsypujemy kakao i wlewamy 3 łyżki wody.

Mieszamy do połączenia się składników.

Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

Wlewamy jasną masę, następnie ciemną.

Wiśnie myjemy, drylujemy i wykładamy na ciasto.

Pieczemy 45 minut w 180 stopniach.

Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.


Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies