Ciasto z wiśniami
2 szklanki mąki pszennej,
200 g masła,
5 jajek,
3/4 szklanki cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
łyżka kakao + 2 łyżki wody,
800 g wiśni.
Masło rozpuszczamy.
Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier, miksujemy na wysokich obrotach do momentu powstania puszystej jasnej masy.
Następnie wlewamy cienką strużką rozpuszczone masło. Chwilkę miksujemy.
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia.
Dodajemy do masy jajecznej i szpatułką mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Masę dzielimy na dwie części, do jednej wsypujemy kakao i wlewamy 3 łyżki wody.
Mieszamy do połączenia się składników.
Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Wlewamy jasną masę, następnie ciemną.
Wiśnie myjemy, drylujemy i wykładamy na ciasto.
Pieczemy 45 minut w 180 stopniach.
Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego 😉