Pieczone pulpeciki z cukinią w sosie pomidorowym

Szpileczki i babeczki

Pieczone pulpeciki z cukinią w sosie pomidorowym

Pulpeciki;
1 kg mielonego mięsa wieprzowego,
1 średnia cukinia,
2 jajka,
4 łyżki bułki tartej,
sól i pieprz do smaku,
łyżeczka słodkiej papryki,
1 płaska łyżka ziół prowansalskich.
Sos;
500 g przecieru pomidorowego,
sól i pieprz do smaku,
1 płaska łyżka oregano,
1 płaska łyżka bazylii,
1 łyżeczka słodkiej papryki.
Cukinię obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach.
Do mielonego mięsa dodajemy cukinię, jajka, bułkę tartą, przyprawy i zioła.

Mieszamy dokładnie aż składniki się połączą.

Naczynie żaroodporne lub blaszkę smarujemy olejem.

Formujemy kuleczki wielkości mandarynki i wykładamy na natłuszczoną formę.

Do przecieru pomidorowego dodajemy zioła i przyprawy.

Wlewamy sos na pulpeciki.

Pieczemy 50 minut w 180 stopniach.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.


Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies