Rogaliki krucho-drożdżowe z masą orzechową

Szpileczki i babeczki

Rogaliki krucho-drożdżowe z masą orzechową
100 g zimnego masła,
1 szkl mąki pszennej,
80 g cukru pudru,
1 łyżeczka suchych drożdży,
1 żółtko,

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy ciasto , aż będzie gładkie i elastyczne. Jeżeli się za mocno klei dosypujemy mąki. Owijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce 300 minut.

Ciasto dzielimy na 4 części. Wałkujemy na kształt koła i kroimy na trójkąty.


Na szerszą część trójkąta wykładamy łyżeczkę masy orzechowej i zwijamy w rulonik końcami do środka.


Blaszkę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia i ukladamy rogaliki. 


Pieczemy 20-25 minut.


Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies