Ciasto krówka

Szpileczki i babeczki

Ciasto krówka to świetne połączenie miodowego ciasta z lekko cytrynową masą śmietankową i słodką masą kajmakową. Dodatek chrupiących migdałów i kokosa dodaje fajny efekt końcowy. Fajnie sprawdzą się również orzechy zamiast migdałów i wiórek kokosowych. Polecam również inne ciasta z masą kajmakową CIASTO TOFFI NA BISZKOPCIE, CIASTO ŚMIETANKOWE Z KRÓWKĄ I SŁONECZNIKIEM (BEZ PSZENICY) lub CIASTO MARLENKA ( MASA ŚMIETANOWO-KRÓWKOWA). Polecam przygotowanie ciasta krówka.

SKŁADNIKI:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki miodu,
  • 100 g masła,
  • 16 g cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1/2 szklanki cukru.

Masa:

  • 500 ml śmietany 30 %,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 galaretka cytrynowa + szklanka wrzątku,
  • 1 puszka masy kajmakowej.

Dodatkowo:

  • Płatki migdałów,
  • wiórka kokosowe.

SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML.

WYKONANIE:

Do miski przesiewamy mąkę wraz z sodą oczyszczoną. Dodajemy jajka, miód, masło, cukier, cukier wanilinowy i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Blaszkę 24×34 cm smarujemy masłem i posypujemy mąkę lub wykładamy papier do pieczenia. Wykładamy jedną część ciasta i pieczemy 20 – 25 minut na złoty kolor w 180 stopniach. To samo robimy z drugą częścią ciasta. Upieczone blaty ciasta studzimy.

Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance wrzątku. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się galaretki. Odstawiamy do przestudzenia.

Śmietanę 30 % miksujemy na wysokich obrotach do uzyskania pianki. Dodajemy cukier puder i jeszcze raz chwilkę miksujemy. Gdy galaretka zacznie lekko tężeć dodajemy ją do masy śmietankowej. Mieszamy. Przygotowaną masą przekładamy miodowe blaty. Wierzch smarujemy masą kajmakową. Dodatkowo posypujemy płatkami migdałów i wiórkami kokosowymi.

Możemy migdały i wiórka zastąpić orzechami.

Ciasto chłodzimy w lodówce.

Krówka najlepiej smakuje na drugi dzień.

Smacznego 😉

Jeżeli przygotowałeś/aś Ciasto krówka wyślij mi zdjęcie z efektów pracy będzie mi bardzo miło i z przyjemnością dodam je do wpisu.

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

4 komentarze

Grażyna 13 października 2021 - 10:13

Przepyszne ciasta bardzo bym chciała się na uczyć tak piec choć troszeczkę dziękuję bardzo

Odpowiedz
Patrycja Reszko 13 października 2021 - 21:54

Ależ ono cudnie wygląda!

Odpowiedz
Wielkopolska Spiżarnia 6 kwietnia 2022 - 10:10

Ciasto wygląda bardzo apetycznie a ciasta z dodatkiem miodu to te, które w Wielkopolskiej Spiżarni lubimy szczególnie 🙂

Odpowiedz
Szpileczki i babeczki 8 kwietnia 2022 - 07:33

😉

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies