Paszteciki z mięsem

Szpileczki i babeczki

Paszteciki z mięsem



CIASTO
4 szklanki mąki pszennej ,
250 g masła,
3 jajka,
1/3 łyżeczki soli,
1 łyżka cukru,
50 g świeżych drożdży,
ok. 1/2 szklanki śmietany,
FARSZ
0,5 kg mięsa mielonego,
1 średnia cebula,
1 marchewka,
3-4 łyżki oleju,
1 łyżeczka ostrej papryki,
sól, pieprz, majeranek.
DODATKOWO
Mleko do smarowania,
Czarnuszka,
Sezam.

CIASTO; Drożdże mieszamy z cukrem i odstawiamy na 10 minut. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą na gładkie ciasto. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. 

FARSZ; Marchewkę obieramy, myjemy i trzemy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wykładamy mięso i warzywa. Smażymy 10 minut, przyprawiamy. Ciasto dzielimy na 6 kawałków. 


Wałkujemy na prostokąty. Wykładamy farsz i zwijamy w rulon. Kroimy na kilkucentymetrowe kawałki i wykładamy na natłuszczoną blaszkę. 


Smarujemy mlekiem i posypujemy czarnuszką i sezamem. Pieczemy ok 35-40 minut w 180 stopniach. Podajemy na ciepło jak i zimno.


Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies