Ciasto śmietankowe z krówką i słonecznikiem (bez pszenicy)

Szpileczki i babeczki
  • Ciasto;
  • 6 jajek (żółtka i białka osobno),
  • 1 szklanka cukru,
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej,
  • 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
  • Masa śmietankowa;
  • 750 ml śmietanki 30%
  • 250 ml gęstej kwaśnej śmietany,
  • 2 paczki cukru waniliowego,
  • 1 łyżka żelatyny.
  • Dodatkowo;
  • 1 puszka masy krówkowej,
  • ok. 200 g łuskanego słonecznika,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka masła.
Białka oddzielany od żółtek.
Z białek ubijamy pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier ubijając na sztywną pianę.
 
Następnie dodajemy żółtka i mieszamy mikserem na najwolniejszych obrotach.
Mąki mieszamy wraz z proszkiem do pieczenia i szpatułką delikatnie mieszamy z pianą.
Blaszkę 30×20 wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto, pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach.
Studzimy, przecinamy na pół.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym, następnie dodajemy kwaśną śmietanę i dokładnie mieszamy.
Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody, studzimy, łączymy z masą.
Masę wykładamy na spód ciasta.
Przykrywamy wierzchem.
Wierzch biszkoptu smarujemy krówką.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i pestki słonecznika.
Prażymy słonecznik do momentu, aż lekko się zarumieni.
Wykładamy na wierzch ciasta.
Przechowujemy w lodówce.
Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

2 komentarze

Teresa Skowrońska 31 stycznia 2021 - 11:31

Wspaniały przepis lata temu robiłam podobne są pyszne takie ciasta

Odpowiedz
Szpileczki i babeczki 1 lutego 2021 - 07:32

😉

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies