Ciasto toffi na biszkopcie

Szpileczki i babeczki

Ciasto toffi na biszkopcie

Biszkopt
5 jajek,
3/4 szklanki,
3/4 szklanki mąki pszennej,
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
2 płaskie łyżki kakao.
Masa
500 ml śmietany 30%,
2 łyżki żelatyny,
510 g masy kajmakowej (2 łyżki do masy, reszta do posmarowania wierzchu),
Posypka czekoladowa do dekoracji.

Białka rozdzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i chwilkę ubijamy. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy na najmniejszych obrotach. Na koniec dodajemy mąki, kakao i mieszamy łyżką. Wykładamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach. Wystudzony kroimy na 2 blaty.

Masa;


Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy 2 czubate łyżki masy krówkowej. Mieszamy. Żelatynę ropzuszczamy w gorącej wodzie, studzimy i łączymy z masą. Masę wykładamy na biszkopt, przykrywamy drugim blatem.


Pozostałą krówką smarujemy wierzch ciasta, posypujemy posypką czekoladową. Przechowujemy w lodówce.


Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies