Ciasto drożdżowe na jogurcie z rabarbarem
1 kg mąki pszennej,
3 szklanki jogurtu ciepłego,
Pół szklanki oleju,
25 g drożdży,
1 szklanka cukru,
5 jajek,
cukier waniliowy,
Rabarbar około 600-700 g,
3 łyżki wiórek kokosowych,
3 łyżki cukru do posypania.
Do miski kruszymy drożdże, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, wlewamy jogurt, mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
Na koniec dodajemy olej.
Zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.
Odstawiamy na 1 godzinę.
Rabarbar kroimy w kostkę.
Ciasto wykładamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Następnie wykładamy Rabarbar, posypujemy cukrem i wiórkami kokosowymi.
Pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach.
Smacznego 😉
Na koniec dodajemy olej.
Zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.
Odstawiamy na 1 godzinę.
Rabarbar kroimy w kostkę.
Ciasto wykładamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Następnie wykładamy Rabarbar, posypujemy cukrem i wiórkami kokosowymi.
Pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach.
Smacznego 😉
1 komentarz
Ciasto z rabarbarem – moje ulubione!