Babka drożdżowa z kawałkami czekolady

Szpileczki i babeczki

Przepyszna babka drożdżowa z kawałkami czekolady to świetna propozycja na słodkości nie tylko od święta.
Babka drożdżowa pięknie prezentuje się na stole i na dodatek jest mega smaczna. Delikatne, puszyste ciasto i słodycz czekolady to idealne połączenie. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu. Zachęcam do obejrzenia filmiku, sami przekonacie się, że to nic trudnego. Ciasto drożdżowe możemy urozmaicać różnymi nadzieniami, owocami oraz dekorować lukrami, czekoladami i polewami. Dlatego warto znać dobry przepis na takie ciacho.

Jeżeli lubicie drożdżowe wypieki to polecam również BUŁECZKI DROŻDŻOWE PODWÓJNIE CZEKOLADOWE , BABKA DROŻDŻOWA Z CZEKOLADĄ I SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ lub DROŻDŻOWE ( DROŻDŻÓWKI ) BUŁECZKI Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY I KRUSZONKĄ

Zapraszam do przygotowania takiej fajnej drożdżowej babeczki 😉

A wy lubicie drożdżowe wypieki? Z czym najbardziej lubicie z owocami czekoladą, a może budyniem? A może lubicie drożdżowe wytrawnie np : nadziane farszem warzywnym lub mięsnym?

SKŁADNIKI:

zaczyn:

  • 25 g drożdży świeżych,
  • 1 szklanka ciepłego mleka,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżka cukru.

ciasto:

  • 0,5 kg mąki,
  • 2 jajka,
  • pół szklanki cukru,
  • 100 g masła,
  • 1 mleczna czekolada (100 g ).
  • cukier puder do posypania.

SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML

WYKONANIE:

Babkę drożdżową zaczynamy od przygotowania zaczynu. Do miseczki kruszymy drożdże, wsypujemy łyżkę cukru i łyżkę mąki i wlewamy mleko. Całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.

Następnie przechodzimy do przygotowania ciasta właściwego. Do misy miksera wsypujemy 0,5 kg mąki, wbijamy jajka, wsypujemy cukier i wlewamy przygotowany zaczyn.

Całość miksujemy. Ciasto możemy zagnieść dłońmi. Gdy składniki już się połączą na koniec dodajemy masło i ponownie mieszamy.

Czekoladę kroimy w drobną kostkę. Ja użyłam mlecznej, ale możecie użyć gorzkiej lub deserowej. Czekoladę dodajemy do ciasta na chwilę włączamy mikser aby się ciasto ładnie połączyło z czekoladą.

Przygotowane ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na 1 godzinę.

Po tym czasie ciasto przekładamy do formy z kominem 28cm i ponownie odstawiamy na 30 minut aby podrosło. Ciasto możemy przełożyć do innej formy, pamiętajmy tylko o tym, że ciasto dość sporo urośnie 😉

Następnie pieczemy 45 minut góra dół.

Upieczoną babkę studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Zapraszam również na filmik przedstawiający przygotowanie babki drożdżowej krok po kroku.

Jeżeli przygotowałeś/aś Babka drożdżowa z kawałkami czekolady wyślij mi zdjęcie z efektów pracy będzie mi bardzo miło i z przyjemnością dodam je do wpisu 😉

Życzę udanych wypieków 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

2 komentarze

Kasia 12 listopada 2021 - 18:57

Przepięknie wyrosła! Uwielbiam takie drożdżowe baby

Odpowiedz
Szpileczki i babeczki 13 listopada 2021 - 08:14

😉

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies