Loading...

Drożdżowe ( drożdżówki ) bułeczki z kawałkami czekolady i kruszonką

Przepyszne drożdżowe bułeczki z kawałkami czekolady i kruszonką polecają się na śniadanie lub kolację do szklanki zimnego mleka. Bułeczki z tego przepisu wychodzą niesamowicie delikatne, puszyste i mięciutkie. Kruszonka dodaje fajnej chrupkości, a dodatek czekolady słodkości. Bułeczki pięknie pachną masełkiem. Ciasto fajnie się wyrabia i nie klei do rąk. Ciasto możemy schować do lodówki i rano upiec bułeczki na śniadanie. Taką drożdżówkę możemy zapakowć do szkoły czy pracy. Bułeczki zachowują świeżość rówież na drugi dzień. Polecam przygotowanie takich smakowitych bułeczek 😉

SKŁADNIKI;
  • 1 szklanka letniego mleka,
  • 110 g miękkiego masła,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 duże jajka,
  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • 24 g świeżych,
  • 1 mleczna czekolada.

Kruszonka;

150 g mąki pszennej,
100 g cukru,
100 g masła.

Dodatkowo;

1 jajko do posmarowania bułeczek.

SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML

WYKONANIE;

Drożdże kruszymy do miski, wsypujemy cukier i wlewamy ciepłe mleko. Odstawiamy na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować.

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, zaczyn drożdżowy i zagniatamy ciasto. Mozem yto zrobić mikserem z końcówką haka. Na koniec dodajemy miękkie masło. Możemy je rozpuścić w mikrofalówce. Masło na myć rozpuszcozne ale nie gorące.

Czekoladę kroimy w kosteczkę i dodajemy do ciasta. Możemy użyć ulubionej czekolady np; gorzkiej, białej czy deserowej. Zagniatamy ciasto aby czekolada się ładnie połączyła z ciastem.

Ciasto zagniatamy do uzyskania gładkiej i elastycznej konsystencji. Ciasto powinno odchodzić od rąk i miski.

Ciasto przykrywamy ścieraczką i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Składniki kruszynki ( masło, mąkę i cukier) mieszamy ze sobą. Zagniatamy tak aby ciasto się połączyło ale było sypkie.

Z przygotowanego ciasta drożdżowego rwiemy kawałki wielkości mniejszej pomarańczy. Z przepisu wychodzi około 12 sztuk. W zależności od tego jakiej wiekości zrobimy bułeczki. Możemy zrobić delikatne większe lub mniejsze.

Uformujemy na zgrabne kuleczki. Wykładamy drożdżówki na blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia.

Jajko rozkłócamy i smarujemy silikonowym pędzelkiem każdą drożdżówkę

Przygotowane bułeczki posypujemy przygotowaną kruszonką.

Drożdżowe bułeczki pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach góra dół.

Upieczone drożdżówki stydzimy na kratce. Możemy dodatkowo posypać cukrem pudrem lub przygotować lukier i nim polać.

Jeżeli przygotowałeś/aś drożdżowe bułeczki z kawałkami czekolady i kruszonką wyślij mi zdjęcie z przyjemnością dodam do wpisu i będzie mi bardzo miło.

Smacznego 😉

Zapraszam na krótki filmik przedstawiający bułeczki 😉

4 komentarze do “Drożdżowe ( drożdżówki ) bułeczki z kawałkami czekolady i kruszonką”

  1. Melka blogerka says: 3 maja 2021 at 17:56

    Przepychota, jestem ogromną fanką wyrobów drożdżowych z kruszonką 😀 Jeszcze jak do tego jest jakiś dżemik albo właśnie czekolada to przepadam 🙂

  2. MyśliPotarganej.pl says: 3 maja 2021 at 21:31

    Łączę się z Melka Blogerka. Też kocham połączenie kruszonki i ciasta drożdżowego 🙂

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*