Ekspresowe ptysie z kremem kokosowym to świetna propozycja na coś słodkiego. W przepisie użyłam gotowych ptysi firmy Brześć. Ptysie są małe, mega chrupiące i mało słodkie co sprawia, że idealnie komponują się z słodkiem kremem kokosowym.
SKŁADNIKI;
- 250 ml śmietany 30%,
- 250 g serka mascarpone,
- 1 szklanka wiórek kokosowych,
- 2 łyżki cukru pudru,
- ptysie Brześć,
- czekolada mleczna,
- dodatkowo do posypania wiórka kokosowe, kolorowa posypka.
SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML
WYKONANIE;
Śmietanę 30 % ubijamy na sztywną masę, dodajemy serek mascarpone i miksujemy do połączenia się składników na małych obrotach.
Na koniec dodajemy cukier puder i wiórka kokosowe, delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką.
Czekoladę mleczną rozpuszczamy.
Gotowe ptysie delikatnie przekrajamy. Masę kokosową wykładamy na przekrojone ptysie. Do przygotowania użyłam gotowych ptysi ale możmey wykonać ciasto samodzielnie.
![](https://szpileczkiibabeczki.pl/wp-content/uploads/2021/04/IMG_20210430_121518927-1024x1365.jpg)
Gotowe ciastka polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypaujemy wiórkami i kolorową posypką.
Smacznego 😉
2 komentarze
Jeszcze nie robiłam ptysiów, skoro to takie ekspresowe, to może spróbuję?
😉