Babka drożdżowa z czekoladą i skórką pomarańczową

Szpileczki i babeczki

Babka drożdżowa z czekoladą i skórką pomarańczową pięknie prezentuje się na stole. Idealnie ozdobi świąteczny stół Wielkanocny. Ciasto drożdżowe może nie jest zbyt wymyślnym ciastem, ale upieczona w formie babki i ozdobiona lukrem, skórką pomarańczową i płatkami migdałowymi idealnie sprawdzi się również w Święta. Do ciasta dodałam czekoladę o smaku pomarańczy i skórkę pomarańczową. Możemy dodać również rodzynki lub inną ulubioną czekoladę. Dekoracja babki także może być inna np: możemy polać rozpuszczoną czekoladą. Polecam przygotować Babkę drożdżową z czekoladą i skórką pomaraczową.

SKŁADNIKI;

  • 100 ml ciepłego mleka,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 370 g mąki pszennej,
  • 40 g cukru,
  • 3 jajka,
  • 150 g masła,
  • 150 g czekolady w pastylkach (najlepiej o smaku pomarańczy),
  • 50 g skórki pomarańczowej Helio.

Lukier;

  • 5 łyżek soku z cytryny,
  • 6 czubatych łyżek cukru pudru.

Dodatkowo;

  • skórka pomarańczy,
  • płatki migdałowe.

SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML

WYKONANIE;

Do upieczenia babki drożdżowej potrzebujemy dużej formy z kominem 25 cm lub dwie mniejsze około 21 cm.

Składniki najlepiej wyjąć wcześniej z lodówki.

Na początku przygotowujemy zaczyn. Drożdże kruszymy do miski, wsypujemy 2 łyżki cukru i wlewamy 50 ml mleka, mieszamy i odstawiamy na 3 minut. Zaczyn powinien zacząć pracować.

Do przygotowanego i wyrośniętego zaczynu dodajemy resztę cukru u mleka, mąkę i jajka. Zagniatamy ciasto. Możemy użyć do tego miksera z hakami. Na koniec dodajemy miękkie masło i zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto powinno odchodzić od miski i rąk. Następnie dodajemy czekoladę i skórkę pomarańczową i mieszamy do połączenia się składników.

Ciasto na babkę drożdżową zostawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Najlepiej miskę zakryć ściereczką bawełnianą.

Po tym czasie ciasto drożdżowe wykładamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Moja forma z kominem ma 25 cm. Ciasto powinno zajmować około 3/4 formy gdyż jeszcze urośnie.

Tak przygotowane ciasto zostawiamy jeszcze na 30 minut. Nastęnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni góra dół 40-45 minut.

Babkę drożdżową wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

W tym czasie przygotowujemy lukier. Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny. Cukier puder możemy przesiać przez sitko aby uniknąć grudek. Cukier lepiej wtedy połaczy się z sokiem cytrynowym. Polewamy babkę drożdżową i dekorujemy skórką pomarańczową i płatkami migdałowymi.

Babka drożdżowa z czekoladą i skórką pomarańczową świetnie smakuje na drugi dzień.

Jeżeli przygotowałeś/aś Babkę drożdżową z czekoladą i skórką pomarańczową z mojego przepisu, wyślij mi zdjęcie z przyjemnością dodam je do wpisu.

Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

2 komentarze

Karol Kosiński 25 marca 2021 - 10:33

Cudna ta babka Ci wyszła – brawo
Uwielbiam ciasto drożdżowe

Odpowiedz
Szpileczki i babeczki 26 marca 2021 - 07:44

😉

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies