Przepyszna babka drożdżowa z kawałkami czekolady to świetna propozycja na słodkości nie tylko od święta.
Babka drożdżowa pięknie prezentuje się na stole i na dodatek jest mega smaczna. Delikatne, puszyste ciasto i słodycz czekolady to idealne połączenie. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu. Zachęcam do obejrzenia filmiku, sami przekonacie się, że to nic trudnego. Ciasto drożdżowe możemy urozmaicać różnymi nadzieniami, owocami oraz dekorować lukrami, czekoladami i polewami. Dlatego warto znać dobry przepis na takie ciacho.
Jeżeli lubicie drożdżowe wypieki to polecam również BUŁECZKI DROŻDŻOWE PODWÓJNIE CZEKOLADOWE , BABKA DROŻDŻOWA Z CZEKOLADĄ I SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ lub DROŻDŻOWE ( DROŻDŻÓWKI ) BUŁECZKI Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY I KRUSZONKĄ
Zapraszam do przygotowania takiej fajnej drożdżowej babeczki 😉
A wy lubicie drożdżowe wypieki? Z czym najbardziej lubicie z owocami czekoladą, a może budyniem? A może lubicie drożdżowe wytrawnie np : nadziane farszem warzywnym lub mięsnym?
SKŁADNIKI:
zaczyn:
- 25 g drożdży świeżych,
- 1 szklanka ciepłego mleka,
- 1 łyżka mąki,
- 1 łyżka cukru.
ciasto:
- 0,5 kg mąki,
- 2 jajka,
- pół szklanki cukru,
- 100 g masła,
- 1 mleczna czekolada (100 g ).
- cukier puder do posypania.
SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML
WYKONANIE:
Babkę drożdżową zaczynamy od przygotowania zaczynu. Do miseczki kruszymy drożdże, wsypujemy łyżkę cukru i łyżkę mąki i wlewamy mleko. Całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Następnie przechodzimy do przygotowania ciasta właściwego. Do misy miksera wsypujemy 0,5 kg mąki, wbijamy jajka, wsypujemy cukier i wlewamy przygotowany zaczyn.
Całość miksujemy. Ciasto możemy zagnieść dłońmi. Gdy składniki już się połączą na koniec dodajemy masło i ponownie mieszamy.
Czekoladę kroimy w drobną kostkę. Ja użyłam mlecznej, ale możecie użyć gorzkiej lub deserowej. Czekoladę dodajemy do ciasta na chwilę włączamy mikser aby się ciasto ładnie połączyło z czekoladą.
Przygotowane ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto przekładamy do formy z kominem 28cm i ponownie odstawiamy na 30 minut aby podrosło. Ciasto możemy przełożyć do innej formy, pamiętajmy tylko o tym, że ciasto dość sporo urośnie 😉
Następnie pieczemy 45 minut góra dół.
Upieczoną babkę studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Zapraszam również na filmik przedstawiający przygotowanie babki drożdżowej krok po kroku.
Jeżeli przygotowałeś/aś Babka drożdżowa z kawałkami czekolady wyślij mi zdjęcie z efektów pracy będzie mi bardzo miło i z przyjemnością dodam je do wpisu 😉
Życzę udanych wypieków 😉
2 komentarze
Przepięknie wyrosła! Uwielbiam takie drożdżowe baby
😉