Bułeczki drożdżowe z serem

Szpileczki i babeczki

Smakowite drożdżowe bułeczki nadziane masą serową. Wystarczy lekko oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem i zajadać. Ciasto z tego przepisu wychodzi mięciutkie, a masa serowa odpowiednio słodka. Takie bułeczki to świetna propozycja na śniadanie czy też kolację. Bułeczki zachowują świeżość nawet na drugi dzień.

Zapraszam również po moje inne drożdżowe wypieki np: DROŻDŻOWE BUŁECZKI ( DROŻDŻÓWKI ) Z BUDYNIEM lub DROŻDŻOWE ŚLIMAKI Z MAKIEM I PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI. Polecam również moją świąteczny wypiek BABKA DROŻDŻOWA Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY 

ZACZYN:

  • 50 g świeżych drożdży
  • łyżka cukru,
  • 1 łyżka mąki,
  • 500 ml ciepłego mleka.

CIASTO WŁAŚCIWE:

  • 1 kg mąki,
  • 3 jajka,
  • pół szklanki cukru,
  • 200 g rozpuszczonego masła.

FARSZ:

  • 400 g sera (twarogu tłustego lub półtłustego),
  • 200 g serka homogenizowanego waniliowego,
  • 40 g budyniu (proszek),
  • 1 jajko,
  • 3-4 łyżki cukru.

SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML

Na początku przygotujemy zaczyn. Do miseczki kruszymy drożdże, wsypujemy łyżkę cukru i mąki, wlewamy ciepłe mleko. Całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.

Następnie do misy miksera z hakiem wsypujemy mąkę, cukier, wbijamy jajka, wlewamy przygotowany zaczyn oraz rozpuszczone masło.

Wszystko zagniatamy około 15 minut. Możemy ciasto zagnieść ręcznie.

Przygotowane ciasto odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce przykryte ściereczką.

Następnie przygotujemy farsz. Twaróg łączymy z serkiem, jajkiem, budyniem cukrem. Możemy zrobić to widelcem lub blenderem. Mieszamy do połączenia się składników.

Ciasto i farsz dzielimy na dwie części będzie nam łatwiej wałkować.

Ciasto wałkujemy na prostokąt około 1 cm grubości.

Wykładamy farsz i zwijamy rulon. Rulon lekko spłaszczamy.

Kroimy na trójkaty.

Wykładamy na blaszkę piekarnikową i wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na około 10-15 minut.

Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach góra dół.

Upieczone możemy posypać cukrem pudrem.

Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies