Domowa pieczeń drobiowa. Idealna na kanapki. Świetnie prezentuję się na talerzu. Sprawdzi się również jako przystawka na imprezę lub Święta 😉
Do takiej pieczeni możemy dodać cukinię, cebulę, pieczarki itp.
Pieczeń najlepiej jest wstawić do lodówki.
SKŁADNIKI:
- 1,5 kg piersi z kurczaka,
- 2 małe czerwone papryki,
- sól i pieprz do smaku,
- 1łyżeczka czosnku kolorowego,
- 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki,
- szczypta chilli,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 4 łyżki kaszy manny,
- 5 łyżki wody,
- 1 łyżka płaska żelatyny.
WYKONANIE:
Piersi z kurczaka kroimy w małą kostkę. Dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę.
Następnie dodajemy wodę, kaszę manną, żelatynę, dokładnie mieszamy. Dodajemy również przyprawy: czosnek kolorowy, wędzoną słodką paprykę, chilli, sól i pieprz oraz kurkumę. Wszystko dokładnie mieszamy.
Tak przygotowaną masę odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, najlepiej jest to zrobić na noc.
Przygotowaną masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczeń pieczemy 1,5 godzimy w 180 stopniach góra dół.
Po tym czasie pozostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia i wkładamy do lodówki.
Pieczeń gotowa.
Smacznego 😉