Drożdżowe bułeczki ( drożdżówki ) z budyniem

Szpileczki i babeczki

Przepyszne drożdżowe bułeczki z dodatkiem budyniu śmietankowego oprószone cukrem pudrem do świetna propozycja na śniadanie lub kolację. Mięciutkie, puszyste i słodkie bułeczki do rozkosz dla naszego podniebienia.  Polecam wam również jagodzianki z ciastem na śmietance BUŁECZKI Z JAGODAMI (JAGODZIANKI ) NA ŚMIETANCE lub MIĘTOWE DROŻDŻÓWKI Z JAGODAMI I SEREM. Tak przygotowane bułeczki z budyniem znikają jeszcze ciepłe, więc najlepiej przygotować od razu z podwójnej porcji. Drożdżówki z budyniem możemy również posypać przed pieczeniem kruszonką lub upieczone polać rozpuszczoną czekoladą lub lukrem. Zachęcam również do obejrzenia filmiku z przygotowań krok po kroku bułeczek drożdżowych sami zobaczycie, że to nie jest takie trudne 😉

SKŁADNIKI:

ZACZYN:

  • 20 g świeżych drożdży,
  • 2 łyżki cukru,
  • 250 ml mleka ciepłego.

CIASTO:

  • 0,5 kg mąki,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 1 jajko,
  • 100 g masła miękkiego.

BUDYŃ:

  • 500 ml mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 40 g ( paczka ) budyniu śmietankowego lub waniliowego.

DODATKOWO:

cukier puder do posypania.

WYKONANIE:

Na początek przygotujmy zaczyn. Do miski kruszymy drożdże wsypujemy 2 łyżki cukru i wlewamy ciepłe mleko. Mleko musi być ciepłe, ale nie gorące. Możemy je delikatnie podgrzać w mikrofali lub rondelku.

Zaczyn odstawiamy na 20-30 minut w ciepłe miejsce.

Następnie do zaczynu dodajemy mąkę, cukier, jajko i zagniatamy ciasto, na koniec dodajemy miękkie masło i dalej zagniatamy. Zagniatamy do momentu aż ciasto będzie się ładnie odklejało od miski i rąk. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.

Ciasto odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.

Do rondla wlewamy 300 ml mleka i stawiamy na ogień, w pozostałym mleku ( 200 ml ) rozpuszczamy proszek budyniowy i cukier. Gdy mleko zaczyna się gotować, wlewamy budyniową miksturę. Cały czas mieszamy do momentu zagotowania się i zgęstnienia masy budyniowej. Budyń zdejmujemy z ognia i przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy do wystudzenia.

Z ciasta rwiemy kawałki wielkości większej mandarynki, możemy z ciasta zrobić rulon i podzielić na równe części. Mi wyszło 10 bułeczek.

Każdy kawałek spłaszczamy i wykładamy na blaszkę piekarnikową posmarowaną masłem i posypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia. Na bułeczce robimy delikatny dołeczek i wykładamy łyżkę budyniu.

Tak przygotowujemy wszystkie bułeczki.

Bułeczki odstawiamy jeszcze na 30 minut w ciepłe miejsce, następnie pieczemy 40- 45 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.

Upieczone bułeczki posypujemy cukrem pudrem 😉

Zapraszam do obejrzenia filmiku z przygotowań krok po kroku drożdżowych bułeczek z budyniem 😉

Życzę udanych wypieków 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

2 komentarze

Słodko Słodka 30 stycznia 2022 - 15:51

Drożdżówki uwielbiam pod każdą postacią, przepyszne 🙂

Odpowiedz
Szpileczki i babeczki 3 marca 2022 - 17:27

😉

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies