Przepyszne drożdżowe bułeczki z dodatkiem budyniu śmietankowego oprószone cukrem pudrem do świetna propozycja na śniadanie lub kolację. Mięciutkie, puszyste i słodkie bułeczki do rozkosz dla naszego podniebienia. Polecam wam również jagodzianki z ciastem na śmietance BUŁECZKI Z JAGODAMI (JAGODZIANKI ) NA ŚMIETANCE lub MIĘTOWE DROŻDŻÓWKI Z JAGODAMI I SEREM. Tak przygotowane bułeczki z budyniem znikają jeszcze ciepłe, więc najlepiej przygotować od razu z podwójnej porcji. Drożdżówki z budyniem możemy również posypać przed pieczeniem kruszonką lub upieczone polać rozpuszczoną czekoladą lub lukrem. Zachęcam również do obejrzenia filmiku z przygotowań krok po kroku bułeczek drożdżowych sami zobaczycie, że to nie jest takie trudne 😉
SKŁADNIKI:
ZACZYN:
- 20 g świeżych drożdży,
- 2 łyżki cukru,
- 250 ml mleka ciepłego.
CIASTO:
- 0,5 kg mąki,
- 0,5 szklanki cukru,
- 1 jajko,
- 100 g masła miękkiego.
BUDYŃ:
- 500 ml mleka,
- 2 łyżki cukru,
- 40 g ( paczka ) budyniu śmietankowego lub waniliowego.
DODATKOWO:
cukier puder do posypania.
WYKONANIE:
Na początek przygotujmy zaczyn. Do miski kruszymy drożdże wsypujemy 2 łyżki cukru i wlewamy ciepłe mleko. Mleko musi być ciepłe, ale nie gorące. Możemy je delikatnie podgrzać w mikrofali lub rondelku.
Zaczyn odstawiamy na 20-30 minut w ciepłe miejsce.
Następnie do zaczynu dodajemy mąkę, cukier, jajko i zagniatamy ciasto, na koniec dodajemy miękkie masło i dalej zagniatamy. Zagniatamy do momentu aż ciasto będzie się ładnie odklejało od miski i rąk. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
Ciasto odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
Do rondla wlewamy 300 ml mleka i stawiamy na ogień, w pozostałym mleku ( 200 ml ) rozpuszczamy proszek budyniowy i cukier. Gdy mleko zaczyna się gotować, wlewamy budyniową miksturę. Cały czas mieszamy do momentu zagotowania się i zgęstnienia masy budyniowej. Budyń zdejmujemy z ognia i przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy do wystudzenia.
Z ciasta rwiemy kawałki wielkości większej mandarynki, możemy z ciasta zrobić rulon i podzielić na równe części. Mi wyszło 10 bułeczek.
Każdy kawałek spłaszczamy i wykładamy na blaszkę piekarnikową posmarowaną masłem i posypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia. Na bułeczce robimy delikatny dołeczek i wykładamy łyżkę budyniu.
Tak przygotowujemy wszystkie bułeczki.
Bułeczki odstawiamy jeszcze na 30 minut w ciepłe miejsce, następnie pieczemy 40- 45 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.
Upieczone bułeczki posypujemy cukrem pudrem 😉
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przygotowań krok po kroku drożdżowych bułeczek z budyniem 😉
Życzę udanych wypieków 😉