Miętowe drożdżówki z jagodami i serem

Szpileczki i babeczki

Miętowe drożdżówki z jagodami i serem

4,5szklanki mąki,
100 g cukru,
20 g drożdży,
2 jajka,
0,5 szklanki naparu z mięty (2 saszetki),
1 szklanka mleka,
50 g rozpuszczonego masła,
300 g jagód.
Ser;
250 g sera twarogowego,
2 łyżki śmietany 18 %,
2-3 łyżki cukru.
  1. Drożdże kruszymy do miski. Wsypujemy cukier, cukier waniliowy i wlewamy ciepłe mleko. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

  2. Ser mieszamy ze śmietaną i cukrem.

  3. Z ciasta rwiemy kawałki wielkości większej mandarynki i robimy kulkę. Wykładamy na blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszczamy.

  4. Na bułeczki wykładamy 1-2 łyżki sera i posypujemy jagodami.

  5. Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach.

     

  6. Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

1 komentarz

Francesca 31 lipca 2020 - 22:22

Wspaniały przepis na najlepsze drożdżówki pod słońcem!

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies