- 4 średnie ziemniaki,
- 1 pietruszka,
- 1 marchewka,
- 1/4 selera,
- 4 łodygi selera naciowego,
- duży brokuł,
- 2 liście laurowe,
- 4 ziela angielskie,
- sól i pieprz do smaku,
- szczypta kurkumy,
- 1 łyżeczka ziół prowanalskich,
- 1łyżeczka pieprzu ziołowego,
- szczypta imbiru,
- groszek ptysiowy Brześć,
- szczypiorek.
Ziemniaki, pietruszkę, marchew i selery obieramy i kroimy w kostkę.
Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki.
Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy.
Wrzucamy warzywa i smażymy 5 minut.
Do garnka wlewamy wodę, zagotowujemy i wrzucamy warzywa.
Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy do miękkości warzyw.
Przyprawiamy.
Następnie wyjmujemy z zupy liście i ziele angielskie i miksujemy zupę na gładki krem.
Podajemy z groszkiem ptysiowym i szczypiorkiem.
Smacznego 😉