Przepyszne drożdżowe bułeczki nadziane serem. Wystarczy lekko oprószyć cukrem pudrem i zajadać. Ciasto z tego przepisu wychodzi mięciutkie, a masa serowa odpowiednio słodka. Takie bułeczki to świetna propozycja na śniadanie czy też kolację. Bułeczki zachowują świeżość nawet na drugi dzień. Takie domowe wypieki są najlepsze, możemy je zapakować do szkoły czy też pracy. Zapraszam również po moje inne drożdżowe wypieki np: DROŻDŻOWE BUŁECZKI ( DROŻDŻÓWKI ) Z BUDYNIEM lub DROŻDŻOWE ŚLIMAKI Z MAKIEM I PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI. Polecam również moją świąteczny wypiek BABKA DROŻDŻOWA Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY 😉 A Wy jakie drożdżowe wypieki lubicie?
SKŁADNIKI:
ZACZYN:
- 50 g świeżych drożdży
- łyżka cukru,
- 2 łyżki mąki,
- 500 ml ciepłego mleka.
CIASTO WŁAŚCIWE:
- 1 kg mąki,
- 3 jajka,
- pół szklanki cukru,
- 200 g rozpuszczonego masła.
FARSZ:
- 400 g sera (twarogu tłustego lub półtłustego),
- 1 jajko,
- 3 łyżki kwaśniej śmietany 18%,
- 3-4 łyżki cukru pudru.
SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML
WYKONANIE:
Na początku przygotujemy zaczyn. Do miseczki kruszymy drożdże, wsypujemy łyżkę cukru, dwie łyżki mąki, wlewamy ciepłe mleko. Całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Następnie do misy miksera z hakiem wsypujemy mąkę, cukier, wbijamy jajka, wlewamy przygotowany zaczyn oraz rozpuszczone masło.
Wszystko zagniatamy około 15 minut. Możemy ciasto zagnieść ręcznie.
Przygotowane ciasto odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce przykryte ściereczką.
Następnie przygotujemy farsz. Twaróg łączymy z jajkiem, śmietaną i cukrem pudrem. Możemy zrobić to widelcem lub blenderem. Mieszamy do połączenia się składników.
Ciasto i farsz dzielimy na dwie części będzie nam łatwiej wałkować.
Ciasto wałkujemy na prostokąt około 1 cm grubości.
Wykładamy połowę masy serowej i smarujemy po całym cieście, następnie składamy dłuższy bok do połowy, i drugą stroną ciasta przykrywamy i lekko zlepiamy ciasto.
Następnie kroimy na 3-4 cm kawałki. Każdy kawałek skręcamy. Przygotowane bułeczki wykładamy na blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia.
Z podanych składników wyszło mi 16 bułeczek z serem.
Bułeczki odstawiamy jeszcze na 20 minut aby delikatnie podrosły, następnie pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach góra dół.
Upieczone bułeczki możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Zachęcam do obejrzenia filmiku z przygotowań krok po kroku Serniczków 😉
Jeżeli przygotowałeś/aś drożdżowe bułeczki z serem z mojego przepisu, wyślij mi zdjęcie z efektów pracy będzie mi bardzo miło i z przyjemnością dodam je do wpisu 😉
Życzę udanych wypieków 😉